Yleisökoulutusprojektit
2011

"Yleisökoulutusprojektit" Kuvituskuva

1. KATSOJAKOULUTUS

Katsojuus on olennainen osa esitystaiteen käsitettä – taiteilijan ohella myös katsoja on esityksen luoja. Silti esitystaidetta luomaan koulutetaan vain taiteilijoita. Todellisuuden tutkimuskeskuksen katsojakoulutus tuo tasapainoa tähän yksipuolisuuteen. Se tutustuttaa katsojuuden uusiin muotoihin ja tarjoaa reittejä rikkaisiin katsomiskokemuksiin. Liity osaksi ammattitaitoisten katsojien pioneerijoukkoa!

Koulutuksen sisältö:

1. päivä: Johdanto katsojuuteen – katsojuuden teoria ja yhteiskunnalliset kehykset

2. päivä: Katsojan kokemus

3. päivä: Katsojan rooli

4. päivä: Katsojan keho

5. päivä: Loppukoe

6. päivä: Kokeiden ja koulutuksen purku.

Vetäjät: Pekko Koskinen, Tuomas Laitinen, Pilvi Porkola, Risto Santavuori

KATSOJAKOULUTUS II 24.-29.10.2011 (päivittäin klo 10-13) 

Työpajan hinta: 50 €

Paikka: Esitystaiteen keskus, Suvilahti, Puhdistamo, Kaasutehtaankatu 1, 00540 Helsinki

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Puh. 0400 641 989, s-posti: info@todellisuus.fi

Luonnos koulutuksesta pidettiin 11.-15.4.2011 osana Teatterikorkeakoulun Nykyteatterin erikoistumisopintoja. Ensimmäinen virallinen koulutus järjestettiin Todellisuuden tutkimuskeskuksessa 2.-7.5.

TILAA AMMATTIKATSOJA ESITYKSEESI!

Ensimmäisen koulutuksen myötä Todellisuuden tutkimuskeskus avasi ammattikatsojarekisterin. Rekisterin kautta esitysten järjestäjätahot voivat tilata ammattimaisia katsojia harjoituksiin, esityksiin tai muihin tilaisuuksiin. Katsojarekisterissä on toistaiseksi 11 katsojaa.

2. KOKEMUSESITYSTEN ANATOMIA / The Art of Experience -työpaja

Kokemusesityksen anatomia käsittelee tajunnan, ruumiin ja esityksen välisiä suhteita. Missä esitys tapahtuu? Miten esitys syntyy katsojassa? Mitä seuraa, kun esitys ei enää perustu pelkästään katsomiseen, vaan esityksen ruumiilliseen kokemiseen? Miten ruumis voi toimia esityksen näyttämönä?

Työpaja sopii sekä kokemusesityksistä kiinnostuneille katsojille että tekijöille. Se keskittyy esityksen tajunnallisiin ja kehollisiin vaikutuksiin kokijassa ja tarkastelee kokijan tajunnallista muutosta arkisesta havaitsemisen tilasta toisenlaiseen tietoisuuden ja havaitsemisen tilaan, jonka rajat kokemusesitys määrittelee uudelleen.

Työpajan pyrkimyksenä on jakaa sitä tietämystä ja taitoa, jota TTK:ssa tapahtunut tajunnallinen työskentely ja sen esitykselliset sovellukset ovat tekijöilleen kartuttaneet. Se perehdyttää osallistujan kokemusesityksen historiaan, teorioihin, esitysmuotoihin ja sen olennaisiin käsitteisiin. Työpaja sisältää erilaisia käytännön harjoitteita, kokeiluja sekä tarjoaa mahdollisuuden luoda pienimuotoisia kokemusesityksiä. Työpajan aikana jokaisella on mahdollisuus toteuttaa omia kiinnostuksen kohteitaan turvallisessa ympäristössä sekä tekijänä että kokijana.

Työpaja koostuu neljästä osa-alueesta:

1.       Kokemusesityksen historia

2.       Kokemusesityksen muotoja ja teorioita

3.       Kokemus, esitys, tajunta, ruumis ja immersio

4.       Käytännön työskentely

Työpaja järjestetään lokakuussa TTK:n tiloissa, ja sitä on mahdollista tilata myös muihin tiloihin ja koulutustilaisuuksiin.

Älä pidä penkistä kiinni vaan astu esitysmuotoon, joka alkaa ja päättyy sinussa!

Työpajan kouluttajat: Julius Elo, Saara Hannula, Risto Santavuori + vierailijoita
Osallistujamäärä: 10-15 henkilöä
Ajankohta: 3.-7.10.2011 klo 10-17 
Hinta: 50 e