Tilausesitykset

Tilausesitykset ovat TTK:n ohjelmistossa aiempina vuosina olleita esityksiä. Valikoimaan kuuluu kuuluu monenlaisiin tilaisuuksiin ja erilaisille yleisöille sopivia esityksiä. Tilaa esitystaidetta esimerkiksi festivaalillesi tai muuhun yleisötapahtumaan, yrityksen tapahtumaan, palvelutaloon tai kouluun.

Mikäli olet kiinnostunut tilausesityksistä, ota yhteyttä osoitteeseen info@todellisuus.fi tai numeroon 0400 641 989.

Nurture

Nurture on Samuli Laineen kahdenvälinen esitys, joka tutkii sukupuoli-, hoiva- ja rinnakkaiselon politiikkaa imettämisen kautta. Teos on syntynyt halusta ehdottaa uutta näkökulmaa pehmeästi ja lempeydellä, sekä kiinnostuksesta tarkastella hoivaa radikaalina muutosvoimana. Nurture luo tilaa hauraalle kohtaamiselle, jossa imettäminen puretaan sen perinteisestä sukupuolittuneisuudesta. Esityksessä Laine imettää katsoja-kokijaa. Tämä tapahtuma synnyttää tilapäisen siteen kahden ihmisen välille ja luo tilan, jossa sosiaaliset normit voivat muuttua. Näin teos kurottaa kohti toisin olemista ja kutsuu haaveiluun. Samalla haastetuksi tulevat imettämisen perinteiset, normitetut sukupuoli- ja keho-odotukset. 

Nurture on luotu Todellisuuden tutkimuskeskuksen Mahdottoman esityksen residenssissä, ja on saanut ensi-iltansa ANTI-festivaaleilla 2020. Nurture on sen jälkeen kiertänyt eri festivaaleilla, ja on tilattavissa edelleen.

 • Konsepti ja esitys: Samuli Laine
 • Kieli: suomi tai englanti

Shawarma – Pahan koreografia

Video: Ville Vainio & Juha Ilmari Laine / No-Office

Polarisoituvassa ja herkästi loukkaantuvassa ajassa puolustaudutaan hysteerisesti muita vastaan. Halutaan nähdä voimakkaita kontrasteja, jaetaan ihmisiä meihin ja muihin, hyviin ja pahoihin. Yhtäaikaisena ja ristiriitaisena pyrkimyksenä on pahojen ihmisten seulominen esiin ja mustamaalaaminen, mutta toisaalta myös pahuuden syrjästä katsominen ja suoranainen kieltäminen. Väitetään esimerkiksi, että mediassa tai taideteoksissa esitetty paha vain lisää pahuutta maailmaan ja siksi sellainen pitäisi yksinkertaisesti kieltää. Todellisuuden tutkimuskeskus kysyy, tekeekö vaikeneminen maailmasta paremman? Eikö se tarkoita, että kuljemme laput silmillä ja vältämme pahan kohtaamista ja käsittelyä? Voisiko pahuutta purkaa? Ovatko esimerkiksi negatiiviset tunteet pahuutta, tai voiko luoda kanavan purkaa niitä luovasti? Nämä olivat Todellisuuden tutkimuskeskuksen kysymyksiä vuonna 2018.

Shawarma on esitys meistä, harmittomista lampaista. Sivustakatsojista. Meistä, jotka olemme kuuliaisia, velvollisuudentuntoisia ja kurinalaisia. Ei kai siinä ole mitään pahaa?

Esitys ruumiillistaa ihmisen, joka rimpuilee syyllisyytensä kanssa. Se on antroposeenin aikakauden grilli, joka kiertyy, pyörii ja päihdyttää.

Pitääkö meidän päästä pahasta?

Shawarma – Pahan koreografia on kevätjuhla, jossa kaikki alkaa ja loppuu.

 • Ohjaus: Tuire Tuomisto
 • Muu työryhmä: Emilia Kokko, Mammu Rankanen, Markus Lindén, Timo Torvinen, Juha Ekola ja yllätysesiintyjä
 • Tuotanto: Annu Kemppainen ja Heta Keskinarkaus

Tuho-osasto

Videon kuvaus ja leikkaus: Juha Ilmari Laine, tuotanto: Essi Lax

Tuho-osasto on paikka, johon voi tuoda tuhottavaksi esineen, josta haluaa hankkiutua eroon erityisellä tavalla. Toimimaton kapistus, ei-toivottu lahja, muisto menneestä suhteesta, oma sotilaspassi, ruma kodintavara, rintaliivit, yliarvostettu kirja. Tuhottavaksi kelpaa mikä tahansa, mikä ei ole elävä olento tai jonka tuhoamisesta ei aiheudu vaaraa tai vakavaa rikosta.

Muistogalleria -> Klikkaa ja siirry katsomaan muistokirjoituksia.

Tuho-osasto on palvelu, installaatio ja kokemuksellinen esitys, joka on inspiroitunut halusta rikkoa tavaroita. Sen rakentaa ja esittää Luukestit-duo, joka koostuu esitystaiteilija Louna-Tuuli Luukasta ja kuvataiteilija Heidi Kestistä. Luukestit ei ota moraalisesti kantaa siihen, mitä asiakas tuo tuhottavaksi. Tuho-osastolla pääsee eroon yhdestä turhasta taakasta ja saa vastineeksi yksilöllisen tuhoamispalvelukokemuksen. Sen lisäksi, että itse esine hajotetaan, sen särkeminen on esityksellinen tapahtuma, johon kuuluu esineen materiaalin ja sen käyttäytymisen hyödyntäminen myös tilanteessa tapahtuvan ääniteoksen toteuttamisessa.

Ei-toivottu tavara on sekä konkreettinen että sentimentaalinen lasti. Tuhokellarin tarkoituksena ei ole tuottaa hyvää mieltä uudelleenkäyttämällä tarpeetonta roinaa, vaan kanavoida pahaa mieltä, ahdistusta, ärsytystä tai muita raskauttavia tunteita mahdollisesti puhdistaviksi tai ilahduttaviksi taide-elämyksiksi. Tai vain nauttia hävityksestä tietämättä miksi.

 • Ohjaus: Louna-Tuuli Luukka ja Heidi Kesti
 • Esiintyjät: Heidi Kesti, Louna-Tuuli Luukka ja Talvikki Eerola
 • Tilasuunnittelu: Ville Aunola
 • Tuotanto: Annu Kemppainen ja Heta Keskinarkaus
 • Ensiesitys 2018, toteutettu yhteistyössä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kanssa

Platonin Valtio

Todellisuuden tutkimuskeskuksen mysteerinäytelmä Platonin Valtio hakee teatterin paikkaa nykypoliksessa. Antiikissa teatteriin meneminen oli kansalaisvelvollisuus – voisiko se olla sitä yhä? Nykytaiteen kehykseen heitetty Valtio arvioi sitä, mitä hyvyys merkitsee meille ja miten olisimme hyviä yhdessä. Ehdotamme pyrkimystä hyvään yhteiskunnan ensimmäiseksi periaatteeksi.
Platonin Valtio koostuu viidestä näytöksestä, jotka esitetään peräkkäisinä päivinä. Teokseen osallistuu kahdenkymmenenyhden hengen yleisö, jonka jäsenet toimivat kansalaisten roolissa. Näytös näytökseltä he kontemploivat yhteistä hyvää ja sitä, miten hyvä valtio muodostetaan oikeudenmukaisesti. Mysteerinäytelmän keskiössä on siis sen yleisö, tai kuten sitä tämän esityksen kehyksessä paremmin sopii kutsua, kansa ja sen edustajat.

Näytös I – TORI

Tori on kaupungin ydin. Se oli Antiikin Kreikan kaupunkivaltioiden, polisten, julkinen kokoontumispaikka. Kaupunki ympäröi toria, jolla käsiteltiin niin poliitiikan, hengellisyyden, taiteen kuin urheilunkin kautta yhteisöllistä elämää. Ensimmäisessä näytöksessä kansalaiset johdatetaan esityksen maailmaan ja hyvän valtion kysymyksen äärelle. Sitä seuraavissa kolmessa näytöksessä tuota kysymystä tutkitaan ja syvennetään kolmesta eri näkökulmasta.

Näytös II – RUUMIS

Me synnymme kehoista, jaamme yhteiset tilamme muiden kehojen kanssa ja käymme jatkuvaa neuvottelua niiden välisistä rajoista. Toisessa näytöksessä syvennymme siihen, miten olla yhdessä kehoina.

Näytös III – SIELU

Niin ihmiset kuin yhteiskunnatkin ovat aina etsineet suhdettaan itseään suurempaan. Kolmannessa näytöksessä kuuntelemme sitä, miten olla yhtä henkeä.

Näytös IV – MIELI

Ruumiin ja hengen yhteys muunnetaan konkreettisiksi rakenteiksi mielen kautta. Neljännessä näytöksessä etsimme sitä, miten ajatella yhdessä.

Näytös V – VALTIO

Viidennessä näytöksessä kansan edustajat astuvat teatteriin ja ottavat sen käyttöön politiikan areenana. He saavat vallan avaimet ja antavat näyttämölle ja katsomolle sen merkityksen, joka niille tässä ja nyt kuuluu.

Platonin Valtion ensi-ilta oli Helsingin Kalliossa elokuussa 2017.

 • Työryhmä: Tuomas Laitinen, esitystaiteilija ja ohjaaja; Maria Oiva, esitystaiteilija ja ohjaaja; Jani-Petteri Olkkonen, esitys- ja rituaalitaiteilija ja ohjaaja
 • Kieli: suomi tai englanti

Sleeping Beauty

Sleeping Beauty on osallistava esitys, joka lähestyy seksuaalisuutta valta- ja roolileikkien keinoin. Esityksessä on mahdollisuus toteuttaa fantasioita ”nukkuvan” ihmisen kanssa; osallistuja voi itse valita, haluaako olla nukkuja vai vierailija, ja tuoda mukanaan haluamansa asusteen ja rekvisiitan. Sleeping Beauty antaa tilaa henkilökohtaisille fantasioille, kosketuksen kautta kommunikoimiselle, aistimiselle ja tuntemiselle. Se kutsuu osallistujan astumaan esityksen todellisuuteen, jossa valta ja antautuminen, luottamus ja suostumus, uteliaisuus ja arkuus, halut ja pelot, näkyvillä oleminen ja ihmisen kauneus kohtaavat. Esitys on queer-orientoitunut ja toivottaa tervetulleeksi kaikenlaiset kehot, sukupuolet ja seksuaaliset suuntautumiset.

Sleeping Beauty oli osa Todellisuuden tutkimuskeskuksen Seksuaalisuuden laboratoriota vuosina 2016–2017 ja on nyt tilattavissa festivaaleille. SexLab tutki seksuaalisuutta; sen ilmenemismuotoja kulttuurissa, sen moninaisuutta ja mahdollisuuksia, sen rajoja ja tabuja – ja tietenkin seksuaalisuutta esityksessä.

 • Konsepti: Julius Elo & Xana
 • Kieli: suomi tai englanti

Mail Order Experimance, MOE

Kuvassa on WC, jonka seinillä ja pinnoilla on tekstiä. Kuvituskuva.

Mail Order Experimance, MOE, on katsojalähtöinen esitys, joka yhdistelee elementtejä teatterista ja tajunnallisesta ohjauksesta. Esityksen voi kokea yksi ihminen kerrallaan omassa kodissaan – tai missä tahansa – ottaen huomioon sen, mihin ympäristöön esitys on valmistettu. ”Esitys” tulee kotiin kirjekuoressa, jonka sisälle on asetettu esityksen kannalta tarpeelliset ohjeet. Mail Order Experimance ei ole esitys konventionaalisessa mielessä, kukaan muu kuin katsoja itse ei osallistu siihen. Jokapäiväinen todellisuus toimii esityksen näyttämönä. Mail Order Experimance kysyy: Mitä on esitys? Mikä on katsojan rooli esityksen luonnissa?

MOE julkaistiin ensi kerran 2008 osana TTK:n tutkimussuunnitelmaa Katsoja-kokijan keho esityksessä. 2011 se ilmestyi uudistettuna ja myös englanniksi. Sen jälkeen esitys on ollut tilattavissa TTK:n nettikaupasta.

 • Työryhmä: Risto Santavuori, Eki Vuori
 • Kieli: suomi tai englanti

Utopiakonsultaatio

Utopiakonsultaatio on mielikuvituksellinen maailmanparannussuunnitelma, joka avartaa välittömästi kokijan mielentilaa ja avaa uusia näkymiä elämään.

Utopiakonsultaatio on esityksellinen palvelu, jossa utopiakonsultin johdattelemana kokija etsii uusia tapoja sijoittua ympäröivään todellisuuteen. Esityksen aineistona on kaikki mitä ympäristö tarjoaa, ja se, miten kokijan toiveet, tunteet tai kysymykset heijastuvat ympäristöön. Utopiakonsultaatiossa pysähdytään yksityiskohtien äärelle etsimään, löytämään ja rakentamaan kokijan haluamaa todellisuutta ja tekemään mahdottomasta mahdollista. Se on keino pysähtyä ja hypätä sivuun säännöistä, jotka usein kutsuvat vain tietynlaiseen olemiseen ja jopa tarkkaamattomuuteen. Jokainen konsultaatio syntyy dialogissa kokijan kanssa ja on siksi ainutlaatuinen.

Utopiakonsultaatio soveltuu yhtä lailla yksittäisille ihmisille, pariskunnille, perheille, yhteisöille, yrityksille ja organisaatioille; se voi koostua yhdestä tai useammasta tapaamisesta, kokija päättää konsultaation ajan ja paikan.

Utopiakonsultaatiota on vuodesta 2013 lähtien toteutettu monenlaisissa paikoissa ja tilanteissa. Palvelutaloihin on räätälöity vanhuksille suunnattuja konsultaatioita ja Helsingin Taidemuseon kävijöille kehitettiin sukellus Pawel Althamerin näyttelyyn. Esitys on kiertänyt myös festivaaleilla.

2018 julkaistiin teokseen perustuva Utopiakonsultin käsikirja. Kirjan ovat kirjoittaneet Talvikki Eerola ja Risto Santavuori.

 • Utopiakonsultit: Talvikki Eerola ja Maria Santavuori
 • Yhden konsultaation kesto: 15min – 1,5h
 • Kieli: suomi, englanti, ruotsi

Kehä

Kuvassa on huone, jonka laidoilla istuu ihmisiä- Keskellä on patja, jonka vastakkaisissa kulmissa on kontallaan kaksi toisiinsa päin katsovaa ihmistä.
Kuva: Rami Aapasuo
Kuva: Ellen Vestergård-Friis

Kehä on osallistava esitys ihmisen vaistoista. Osallistujat ja esiintyjät muodostavat piirin yhteisen näyttämön ympärille. Näyttämöllä tapahtuu kahden välisiä kohtaamisia, jotka leikittelevät kolmella vaistomaisen kanssakäymisen muodolla: taistelemisella, ruokkimisella ja parittelemisella. Ketkä tahansa piirissä olijoista voivat asettua kehän keskelle, toiset todistavat heidän kohtaamistaan.

 • Koordinointi: Julius Elo ja Tuomas Laitinen
 • Työryhmä ja esiintyjät: Outi Condit, Julius Elo, Anna Maria Häkkinen, Tuomas Laitinen, Jarkko Partanen
 • Kieli: suomi tai englanti

Puhuva pää / Talking Head

Kuvassa on ihminen, joka istuu tuolilla. Hänellä on silmillään musta unimaski. Päällään hänellä on puku.
Kuva: Ellen Vestergård-Friis

Janne Saarakkalan tajunnanvirtaesitys, joka yhdistää improvisaatiota, stand upia ja performanssitaidetta. Tässä sooloteoksessa Saarakkala puhuu ääneen kaiken, mitä päässä liikkuu. Kaiken. Mitä hän näkee, kuulee, kokee, tuntee, muistaa – ja mikä hänen mielessään on juuri nyt. Saarakkala toteuttaa esityksen aikana ainakin yhden tilaajan valitseman tehtävän, jonka hän saa tietää vasta esityksen aikana. Esityksen kesto 45–120 min sopimuksen mukaan. Kielinä suomi tai englanti.

Puhuva pää on Todellisuuden tutkimuskeskuksen klassikkoesityksiä, joka sai ensi-iltansa syksyllä 2001 ja on siitä lähtien ollut kiertueella. Viimeisimmät esiintymispaikat: Kiasma-teatteri 2015; Riihimäen Teatteri 2016; Mad House Helsinki 2016; Monologifestari, Espoo 2016; Oops Festival Launch, Roskilde, Tanska 2017; Maailmanselitys-festivaali, Eno, Joensuu 2018; Lainsuojattomat’20, Pori 2019…

Koulutukset

Kuvassa on lattialla ja tuoleilla istuvia ihmisiä, joilla on mieteiskelevät asennot.
Kuva: Tuomas Laitinen

Koulutustarjontamme muodostuu Todellisuuden tutkimuskeskuksessa vuosien mittaan järjestetyistä koulutuksista. Tällaisia ovat esimerkiksi Katsojakoulutus ja Lasten valta -työpajat ja koulutukset opettajille. Katsojakoulutus tutustuttaa katsojuuden uusiin muotoihin ja tarjoaa reittejä rikkaisiin katsomiskokemuksiin. Koulutuksessa pohditaan katsojuuden teoriaa ja katsomisen yhteiskunnallisia kehyksiä sekä tehdään harjoitteita liittyen katsomiskokemukseen, katsojan rooliin ja katsojan kehoon. Lasten valta -työpajoissa lapset pääsevät määrittelemään valtaa omasta näkökulmastaan ja koulutuksissa opettajat johdatetaan Lasten valta -menetelmän käyttöön pedagogisessa työssään.