Vaeltaja
2019

Vaeltaja on Todellisuuden tutkimuskeskuksen ritualistinen vaellusesitys, jossa kutsumme sinut yhdeksän päivän löytöretkelle Lapin erämaahan.* Ensimmäiset vaeltajat lähtevät matkaan 17. kesäkuuta 2019 ja viimeiset syyskuun alussa. Tervetuloa elämäsi eräretkelle!
Kuvan päällä lukee Vaeltaja. Kuvan oikeassa laidassa on erämaassa istuva hahmo ja vasemmassa laidassa poron kallo..

Vaeltaja – Ritualistinen vaellusesitys

17.6.–2.9.2019

Vaeltaja on pohjoismaiseen mytologiaan pohjautuva rituaalivaellus, joka tapahtuu Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa tai erämaa-alueilla. Esityksessä osallistuja tekee matkan yksinäisen vaeltajan hahmossa myyttiseen pohjolaan ja takaisin. Sen keskiössä on henkilökohtainen rituaali, jossa haetaan sisäistä, salattua viisautta.

Osallistuja vaeltaa vastanäyttelijänään toisaalta hänen oma tajuntansa ja toisaalta ympäröivä erämaa.

Vaeltaja syventää katsojan suhdetta luontoon ja omaan itseensä – siksi se suoritetaan yksin. Teoksen ritualistisena rakenteena toimivat päivittäin avattavat kirjeet, jotka sisältävät kullekin vaelluspäivälle ehdotetun harjoituksen. Kirjeiden lisäksi osallistuja saa ottaa mukaansa vain selviytymisen kannalta välttämättömät varusteet ja tarvikkeet. Millaisia kokemuksia syntyy, kun osallistuja vaeltaa vastanäyttelijänään toisaalta hänen oma tajuntansa ja toisaalta ympäröivä erämaa?

 • Työryhmä: Hannele Kirjavainen, Jani-Petteri Olkkonen, Jussi Salminen ja Eero-Tapio Vuori

Esityksen rakenne

I Irtaantuminen – Erämaan kutsu

Vaeltaja alkaa Kittilästä, Levi-tunturin juurelta, jossa osallistuja perehdytetään esitykseen ja kuljetetaan vaelluksen lähtöpaikalle. Katsoja jättää taakseen arkisen elämänsä aloittamalla vaelluksen kohti toista vaihetta – tuntematonta.

II Muutos – Tuntematon

Toisessa vaiheessa osallistuja asettuu paikoilleen. Hän perustaa leirin ja syventyy kirjeissä osoitettujen päivittäisten tehtävien ohjaamaan ritualistiseen työskentelyyn.

III Integraatio – Paluu sivilisaatioon

Viimeisessä vaiheessa osallistuja palaa takaisin lähtöpaikalle, josta hänet kuljetetaan takaisin Leville. Osallistuja käy läpi kokemustaan ja uudelleenkytkeytyminen arkiminään voi alkaa.

Yhteistyö ja turvarakenne

Vaeltaja toteutetaan Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sekä sen lähialueilla. Esityksen yhteistyökumppanina toimii matkailuyritys Lapin luontoelämys, jonka kotipaikka on Könkään kylässä aivan Levin matkailukeskuksen läheisyydessä. Lapin luontoelämys vastaa osallistujien kuljetuksista Leviltä vaelluksen aloituspaikalle ja takaisin, esityksen turvarakenteesta, sekä asiantuntijapalveluista. Osallistuja voi vuokrata vaellukselle tarpeellisia varusteita ja kuivamuonaa Lapin Luontoelämyksestä.

Lapin luontoelämys antaa osallistujalle vaelluksen ajaksi käyttöön matkapuhelimen, joka toimii esityksen turvarakenteen varmistajana. Puhelimeen on tallennettu ympärivuorokautinen päivystysnumero hätätilanteita varten. Lisäksi osallistuja sitoutuu lähettämään päivittäin viestin päivystysnumeroon. Osallistuja ohjeistetaan tähän ennen lähtöä.

Huomioithan kuitenkin, että osallistujan pitää olla perusterve ja kartanlukutaitoinen. Lisäksi osallistujalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa vaeltamisen yksin.

Vaativuustaso

Vaellukselle on kolme eri vaativuustasoa: perus, keskitaso ja vaativa. Vaativuustasot eroavat toisistaan maaston ja vaellusetäisyyksien suhteen.

Ennen vaellukselle lähtöä osallistuja haastatellaan lipunosto yhteydessä täytetyn ilmoittautumislomakkeen pohjalta ja osallistujan terveydentila ja kunto, sekä esimerkiksi kartanlukutaito varmistetaan Lapin luontoelämyksen toimesta. Näiden perusteella tehdään lopullinen kartoitus vaelluksen vaativuustasosta, sekä varmistetaan osallistujan terveydentilan sopivuus ja erätaidot (esim. kartanlukutaito ja kompassin käyttö).

Esityskausi 17.6.–2.9.2019

Lähtöpäivät (maanantaisin): 17.6., 15.7., 22.7., 29.7., 5.8., 12.8., 19.8., 26.8. ja 2.9.!

Vaeltajan ensimmäiset katsojat lähtevät liikkeelle juhannusviikon maanantaina 17. kesäkuuta 2019. Tämä antaa ensimmäisille osallistujille tilaisuuden viettää vuoden pisintä päivää vaeltamalla yöttömässä yössä.

Huom. Kukin lähtöpäivä toteutuu, mikäli minimiosallistujamäärä (4 henkilöä / lähtö) täyttyy. Tarkemmat tiedot tästä kohdassa ”peruutusehdot”. Ostathan siis lippusi viimeistään 5 viikkoa ennen lähtöä varmistaaksesi paikkasi vaellukselle!

Aikavälillä 24.6.–14.7.2019 ei esityksiä järjestetä räkän eli hyönteissesongin huipun vuoksi.

Huom. Osa bussisaikatauluista elo-syyskuun vaihteessa Rovaniemi–Levi–Rovaniemi-välillä julkaistaan vasta myöhemmin kesällä. Voit tarvittaessa tiedustella aikatauluja reittiä ajavalta Gold Linelta: +358 16 334 5500

Liput

Lipun hinta: 370 €

Hinta sisältää ritualistiseen työskentelyyn ohjaavat kirjeet, kartan, kuljetukset Levi-tunturilta vaelluspaikalle ja takaisin, sekä turvarakenteen. (Huomioithan, että matkavakuutus, matkat Leville, varusteet ja kuivamuonat eivät sisälly lipun hintaan.)

Lippuja koskeviin kysymyksiin vastaa Tiketti numerossa 0600-1-1616 (puhelinpalvelu on avoinna joka päivä klo 9–21).

Tarkempi ohjeistus vaellusrituaalista lähetetään lipun lunastaneille sähköpostitse kuukausi ennen lähtöpäivää. Tämä ensimmäinen kirje avaa ritualistisen vaellusesityksen sisältöjä tarkemmin ja auttaa valmistautumaan vaellukselle.

Mikäli sinulla on kysyttävää vaadittavasti varusteista ja vaativuustasoista, kysymyksiin vastaa Lapin luontoelämyksen kokenut ja ammattitaitoinen henkilökunta numerossa +358 40 716 3033.

Alustava varustelista

 • Tarvittava matkavakuutus
 • Rinkka, teltta, makuupussi, retkipatja
 • Vaihtovaatteita, sadeviitta ja hyvät kengät vaellukselle
 • Kompassi ja kartta (kartta annetaan osallistujalle lähtiessä)
 • Puukko ja retkikirves/-saha
 • Tulentekovälineet
 • Ensiapuvälineet
 • Retkikeitin
 • Retkiruoka
 • Vesiastia juomaveden kantamiseen vaelluspäivinä
 • Välttämättömät henkilökohtaiset tarvikkeet, hyönteiskarkotteet/-suojat ja lääkkeet
 • Saunavarusteet ja puhtaat vaatteet (nämä jätetään Lapin luontoelämyksen tiloihin vaelluksen ajaksi)
 • WC-paperia
 • Ruokailuvälineet

Mukaan ei voi ottaa omaa puhelinta tai muita elektronisia laitteita, lukukirjaa, omaa muistikirjaa, valokuvausvälineitä tms.

Voit tarvittaessa vuokrata varusteita Lapin luontoelämyksen vuokrauspalvelusta numerosta +358 40 716 3033.

UKK

Kenelle Vaeltaja-esitys soveltuu?

Vaeltaja-esitykseen osallistujan tulee olla perusterve, sekä hänen täytyy osata vähintään kartanluvun ja kompassin käytön perusteet. Osallistujalla tulee olla aiempaa kokemusta vaeltamisesta, sekä hyvä fyysinen ja psyykkinen kunto.

Esitystä ei suositella henkilölle, jolla on tai on ollut paniikki- tai mielenterveyshäiriöitä, ja/tai sydän- ja verisuonisairauksia.

Miten pääsen Leville?

Levi-hotellille, josta osallistujat lähetetään matkaan, pääsee junabusseilla Kolarista ja Rovaniemeltä sekä esimerkiksi Onni-bussilla läpi Suomen (Helsinki–Levi). Lisää kulkuyhteyksiä: Näin saavut Leville

Ostathan juna-/bussilipullesi peruutusturvan, mikäli valitsemasi esityspäivä joudutaan perumaan.

Hyttyset?

Räkkä eli hyönteissesongin huippu ajoittuu normaalisti juhannuksen jälkeisille viikoille, mutta tarkkoja aikoja on vaikea arvioida ennen kesän tuloa. Esityksiä ei järjestetä oletetun huipun aikaan 25.6.–17.7.2019, mutta osallistujan on hyvä varautua hyönteisiin myös tämän aikavälin ulkopuolella esimerkiksi hyönteiskarkottein ja hyttyshatulla.

Mistä vettä vaelluksen aikana?

Lapin luontoelämys suunnittelee kunkin vaelluksen reitin niin, että leiripaikkojen läheisyydessä on virtaavaa vettä tai puhdas järvi.

Peruutusehdot

 • Mikäli osallistuja joutuu perumaan osallistumisensa, tulee perumisen tapahtua viimeistään 5 viikkoa (1 kuukausi ja 7 päivää) ennen vaelluksen alkua. Tällöin koko lipun hinta palautetaan lipun lunastaneelle.
 • Alle 5 viikkoa ennen esityksen alkua tehdyistä perumisista peritään koko lipun hinta.
 • Mikäli joudut perumaan osallistumisesi sairastapauksen takia, olethan yhteydessä lääkäriin ja vakuutusyhtiöösi. Suurin osa matkavakuutuksista korvaa lipun hinnan lääkärintodistusta vastaan.
 • Mikäli olet estynyt lähtemään valitsemanasi päivänä ja perumisaika on mennyt umpeen, mutta haluaisit lähteä jonain toisena ajankohtana, voit tiedustella mahdollisuutta vaihtaa lähtöpäivää Tiketistä numerosta 0600-1-1616.
 • Palveluntarjoaja voi perua esityksen 1 kuukautta ennen lähtöä, mikäli kyseisen lähdön minimiosallistujamäärä (4 henkeä / lähtöpäivä) ei täyty. Tällöin pyrimme tarjoamaan lipun maksaneelle vaihtoehtoisen osallistumisajankohdan. Tässä tapauksessa, mikäli vaihtoehtoista ajankohtaa ei löydy, lipunhinta palautetaan lipun lunastaneelle.
 • Järjestäjä pidättää oikeuden muutoksiin.

* Erämaan voi löytää kartasta maantieteellisenä terminä, mutta erämaata tyhjänä tilana ei ole olemassa. Erämaa-nimitys on ongelmallinen, sillä erämaaksi ilmoitetut alueet eivät suinkaan ole erämaita siinä mielessä, että ne olisivat käyttämättömiä tai ihmisistä tyhjiä; saamelaisalueella jokainen alue on aina yhden tai useamman saamelaisen jonkinlaisessa käytössä. Vaeltajassa erämaa on mielikuva, jossa ihminen voi hetken kuvitella olevansa täysin yksin. Tämä lähtökohta tukee tajunnantilan muutoksista syntyvää vaeltamista toisenlaisessa todellisuudessa.

The Wanderer

The Wanderer is a ritualistic hiking performance. It invites individuals to a nine day exploratory expedition into the wilderness* of Lapland. The first hikers will set off on June 17, 2019 and the last ones in mid-September. In 2019 the performance is only in Finnish. The Wanderer will deepen your relationship with nature and yourself. That is why you will do your five or nine-day hike alone. The ritualistic structure of The Wanderer is realized in the form of letters that you will open daily to find instructions for the day’s suggested assignment. Besides the letters, the only things you may to bring along are hiking gear and belongings that are necessary for survival.

The Wanderer will deepen your relationship with nature and yourself.

The Wanderer is not part of the local tradition, nor does it represent any particular religious worldview. A group of ritual artists has designed the hike so that it is accessible to all participants regardless of their worldview.

 • Artists: Hannele Kirjavainen, Jani-Petteri Olkkonen, Jussi Salminen and Eero-Tapio Vuori

Structure of the performance

I Withdrawal – Call of the Wild

The Wanderer will start at the foot of the Levi Fell in Kittilä, where you will be introduced to the performance and taken to the starting point of the hike. You will leave your mundane life behind and start a journey towards the second phase – the unknown.

II Change – The Unknown

In the second phase, you will settle down. You will pitch camp and concentrate on the ritualist work in the form of daily assignments given in the letters.

III Integration – Return to the Civilization

In the last phase, you will return to the starting point, from where you will be taken back to the Levi Fell. You will process your experience and the reconnection to your mundane identity will begin.

Collaboration and safety structure

The Wanderer will take place in the Pallas-Ylläs National Park in the Finnish Lapland and its neighboring areas. In this production, the collaborative partner of Research Reality Center is Lapland’s Nature Experience, a travel company based in the Köngäs Village in the vicinity of the Levi resort. Lapland’s Nature Experience will transport the participants from Levi to the starting point of the hike and back and it will provide the safety structure and specialist services for the performance. The participants can rent the necessary hiking gear and buy dry goods from Lapland’s Nature Experience. Lapland’s Nature Experience will equip the participants with a mobile phone, which is an integral part of the safety structure. The only number saved on the phone will be a 24/7 hotline number for cases of emergency. Another precaution is that the participants must agree to send a text message to the hotline number every day. The participants will receive further instructions for this before they leave. Please observe that the participants must be healthy and capable of reading a map. They must also have a valid travel insurance that covers hiking alone.

Difficulty level

For the hikes, you can choose between three difficulty levels: easy, moderate and difficult. The trail levels are based on terrain type and hiking distance. When you buy a ticket, you will fill in a registration form. Before the hike, you will also be interviewed and Lapland’s Nature Experience will check your state of health and physical condition. All this information is used to determine the difficulty level of the hike and to confirm that the participant is healthy enough and that they have the necessary woodcraft skills, such as map and compass skills.

Performance season

June 17 – Sept. 17, 2019 The premiere of The Wanderer is on Monday June 17, 2019 – five days before Midsummer. This means that the first participants can spend the longest day of the year by hiking and enjoying the Midnight Sun or the nightless night, as we call it in Finland.

Performances (on Mondays): June 17, July 15.7, July 22, July 29, August 5, August 12, August 19, August 26, September 2, September 9 and September 16, 2019.

Between June 25 and July 17, there will not be any performances due to the height of the insect season.

Ticket price: 330 €

The ticket includes the daily letters with instructions on ritualistic work, a map, transport from the Levi Fell to the start of the hike and back and the safety structure. Please note that travel insurance, travel to Levi, hiking gear and dry goods are not included in the price.

* You can find the geographical term ‘wilderness’ on maps, but ‘wilderness’ does not signify an empty space. The term is problematic, because the areas that have been marked as being wilderness are by no means wilderness in the sense that they would be unused or empty of people. For example, in the Sámi regions, each area is always used in some way by one or more Sámi people. In The Wanderer, wilderness is a mental image where a person can imagine being completely alone. This is a fruitful ground for alterations in the state of consciousness that will allow you to enter a different kind of reality during the hike.