Kaksivuotinen Työsaareke tutki työn tulevaisuutta kahdesta äärimmäisestä näkökulmasta: abstrahoituvana ilmiönä ja fyysisenä suorituksena. Fokuksessa oli työssä tapahtuva vallankumous.
Työsaareke kysyi, mitä työelämä on tänään, miten työtä esitetään, miten se vaikuttaa meidän kaikkien elämään, ja ennen kaikkea, mitä voimme ennustaa työn tulevaisuudesta tämän päivän signaalien perusteella? Ainakin työ on abstrahoitumassa. Henkilökohtainen elämä ja työelämä liukenevat toisiinsa. Tutkijoiden mukaan palkkatyön käsite hajoamassa, ehkä kokonaan katoamassa. Paljastuuko työ puhtaasti vain massojen hallinnan välineeksi? Elämme keskellä vallankumousta. Samaan aikaan, työn käydessä yhä abstraktimmiksi, kiinnostus konkreettista työtä kohtaan kasvaa. Ohjaaja Janne Pellisen sanoin: ”Haluaisin rakentaa aidan”.
Työsaareke oli jatkoa Todellisuuden tutkimuskeskuksen vuoden 2007 tutkimushankkeelle poliittisen esityksen mahdollisuuksista. Siinä esitystaitelija ja tohtori Pilvi Porkolan ja ohjaaja Janne Saarakkalan johdolla käsiteltiin erityisesti ”uutta työtä”, eli työtä jolla ei ole enää selkeärajaista suorituspaikkaa, työaikaa eikä työtehtäviäkään. Työskentely aiheen parissa synnytti Panda-nimisen hahmon, uuden työn ruumiillistuman, joka teki paluun vuonna 2016. Panda on aina töissä, 24/7, vaikka ei näytä tekevän mitään mitä voisi kutsua työksi. Vuonna 2017 Pandat olivat Työsaarekkeen toiminnassa jo historiaa.
2017
TYÖ 5.0 – LEIPÄ
- Helsingin taidemuseon HAM-kulma, Tennispalatsi
- Avajaiset: Ke 11.10.2017 klo 17–22
Leipomo auki: 13.10.–23.12.2017: Ke klo 11–19 / to klo 10–13 / pe klo 15–19 / la klo 12–16 - Vapaa pääsy!
Työ 5.0 – LEIPÄ oli esitys, joka toteutettiin leipomalla ruisreikäleipää. Se oli leipomo, joka oli auki Helsingin taidemuseon HAM-kulmassa, Tennispalatsissa vuoden viimeisen kvartaalin aikana. Se oli keskustelupaikka, työpaja ja live-installaatio, johon osallistui vajaat 4000 kävijää joko katsojana, keskustelijana tai leipojana. Oman leivän leipojia oli yhteensä 440.
Syksyllä 2016 työryhmä väitti Työ 4.0 – tulevaisuuden työn lanseeraustilaisuus -esityksessä, että jälkiteollisen ajan henki tulee riisumaan työn tekemisestä kaiken muun tarkoituksenmukaisuuden paitsi toimeentulon. Muuten työ tulee olemaan kasvavassa määrin turhaa. Mm. tästä leipomossa keskusteltiin.
Työ 5.0 – LEIPÄ kumpusi tämän päivän ajatustyöläisen tarpeesta luoda jotakin käsinkosketeltavaa ja luoda yhteys menneisiin sukupolviin. Vastoin nykytyöelämän tehokkuusvaadetta leipomossa hiljennyttiin vuoden viimeisinä kuukausina – aivan kuten entisajan työläiset sadonkorjuun jälkeen – puhdetöille. Esitys oli katoavan fyysisen työn tekemistä katsojien kanssa.
Työ 5.0 – LEIPÄ leipoi: Opetimme halukkaille leipomisen salat: taikinan valmistamisen, kohotuksen, paiston. Ennen kaikkea pysähdyimme aistimaan mikä oli leipäjuuren tunnelma kunakin päivänä, että esityksen lopputulos – leipä – olisi paras mahdollinen. Valmiit leivät syötiin tai lahjoitettiin. Leipomiseen osallistuneet saivat leipomansa leivän mukaansa.
Jokainen leipä on manifesti merkityksellisemmän työn puolesta!
Keskusteli: Leipomossa oltiin aina valmiita keskustelemaan työstä mutta lauantaisin siihen paneuduttiin erityisesti. Vaihtuvien vieraiden johdattelemina yleisön kanssa keskusteltiin työstä ja sen tulevaisuudesta. Ensimmäisenä lauantaina 14.10. leipomon työryhmä on itse oma vieraansa, samoin viimeisenä lauantaina 23.12., jolloin kokosimme ajatuksia tavattuamme kaikki kymmenen lauantaivierasta, jotka ovat: 21.10. Jari Ehrnrooth (kirjailija ja kulttuuritutkija), 28.10. Mika Aaltonen (tulevaisuuden tutkija), 4.11. Kai Sadinmaa (pappi ja kirjailija), 11.11. Päivi Uljas (historian tutkija), 18.11. Johannes Ekholm (näytelmäkirjalija), 25.11. Lotta Aarikka (kirjoittaja, mouho ja väitöskirjatutkija) , 2.12. Koko Hubara (toimittaja-blogisti) ja Suvi Auvinen (päivistävä anarkisti), 9.12. Jan Fast (arkeologi) ja 16.12. Satu Ojala (työelämän tutkija).
Työpajaili: Torstai-aamuisin otimme vastaan varauksia erilaisille ryhmille.
Lahjoitti: Kerran viikossa Leipälähetti yllätti tuoreella leivällä hyvän työn tekijän tai hyvän työntekijän, jonka Lauantai-vieras oli valinnut. Leipomon tuottamat ylimääräiset leivät lahjoitettiin ruokajakeluun.
- Työ 5.0 – LEIPÄ oli osa Suomi100-ohjelmaa ja sen yhteistyökumppaneita olivat Helsingin taidemuseo HAM ja Myllyn Paras
- Työsaarekkeen koollekutsuja 2017: Janne Pellinen
- Työryhmä: Talvikki Eerola, Titta Halinen, Henrietta Ikonen, Annu Kemppainen, Annina Nevantaus, Janne Pellinen, Janne Saarakkala, Jonna Wikström
2016
TYÖ 4.0 – TULEVAISUUDEN TYÖN LANSEERAUSTILAISUUS
Ohjelmassa mm. kuohuviinitarjoilu; sukupuuttoon kuolevan työn näyttely; tulevaisuuden työn paljastaminen; manifesti
Perjantaina 9.9.2016 Todellisuuden tutkimuskeskuksen Työsaareke järjesti Astoria-salissa esitystapahtuman, jonka aiheena oli Tulevaisuuden työ. Tilaisuuden isäntänä ja emäntänä toimi uuden työn ruumiillistuma, Panda.
Panda on jo lähes kymmenen vuotta toiminut Todellisuuden tutkimuskeskuksen työelämän konsulttina. Sen alaisuudessa olemme tutkineet työtä käsitteenä, elämäntarkoituksena, hallinnan välineenä, yhteiskunnallisena ilmiönä ja ajan kuvana. Olemme myös opiskelleet nykytyöläisen perustaitoja: kuinka työskennellä 24/7, kuinka siirtyä sisällöntuotannosta haluttavan identiteetin tuottamiseen, kuinka olla kiinnostunut kaikesta välittämättä mistään. Päivämme ovat täyttyneet työstä, jota suurin osa maailmasta ei edes kutsu työksi, ja syyskuussa esitettiin kymmenvuotisen tutkimuksen loppupäätelmät. Kyseessä oli yksi ja ainutkertainen ohjelmallinen ilta.
”Todellisuuden tutkimuskeskuksen TYÖ 4.0 jättää surumielisen mutta helpottuneen olon – me olemme kaikki samassa veneessä. Kukaan meistä ei selviä nykyisessä työelämässä, kaikista meistä se on älytöntä, eikä kukaan tiedä mitä on edessä. Työ on muuttunut peruuttamattomasti, mutta kukaan ei vielä tiedä, mihin olemme matkalla. Pandan sanat jäävät kaikumaan mieleeni: Me uskoimme työhön kuin jumalaan. Enää emme tiedä miksi sitä tehdään.”
Suvi Auvinen, Kulttuurivihkot 6/2016
Esitys piti sisällään Johanna Hammarbergin ja Marian Oivan SomePanda™ -hankeen, jonka puitteissa esitystä edelsi mittava somekamppanja (mm. kymmenosaisen videoteossarja) ja itse esitys livestriimattiin Facebookissa.
”Todellisuuden tutkimuskeskuksen esitys on lempeä, viisas ja tarkkanäköinen. Lopputulemallaan se viittoilee kohti uutta maailmanjärjestystä, jossa työstä nykymuodossaan tulee tarpeetonta. Esityksen päätöksenä julistettu manifesti on kumouksellinen vastavallan ilmaisu. – – Esityksen päätös on vaikuttava. Astoria-sali hiljenee kuin juhlan jälkeen. Uuden työn autioituneisiin tuloihin jäävät vain tyhjiksi juodut kuohuviinilasit.”
Riikka Niemelä, Niin & Näin 4/2016
Esityksen päätteeksi pandat pesivät maskinsa ja Työsaareke esitti lasten kanssa kaksiosaisen manifestin.
Työsaarekkeen manifesti 9.9.2016
1. Kun työ sellaisena kuin me sen nyt ymmärrämme loppuu…
Ihmisten välinen myötätunto voittaa ihmisten välisen pelon ja vihan.
Johanna Hammarberg
Maailma on tasa-arvoinen ja luontoa kunnioittava.
Noah Clarkeburn
Ihmiset lakkaavat palvelemasta työssään tuhoavia prosesseja. Ihmiset sabotoivat ympäristöä tuhoavia yhtiöitä sisältäpäin. Toteutetaan työntekijätottelemattomuutta.
Louna-Tuuli Luukka
Opiskelu kannattaa.
Iida-Maaria Lindstedt
Maailma on ihmeellinen. Siellä on iloista ja rauhallista. On paljon kavereita, joiden kanssa leikitään. Siellä on paljon eläimiä ja kaikki asuu omakotitaloissa.
Maya Clarkeburn
Osakeyhtiöiden ydintavoite ei ole tuottaa voittoa osakeenomistajille vaan lisätä kokonaisonnellisuuden määrää.
Janne Pellinen
Kaikki, ihmiset ja eläimet ovat tasa-arvoisia ja kaikilla on tarpeeksi vettä, ruokaa ja rahaa. Varakkaat antavat niille, jotka ovat köyhiä.
Venla Halinen
Maailma on puhdas ja kaikilla ihmisillä on samat arvot.
Aida Pirttilä
Ihmiset tekevät kaikki päätöksensä luonnon ehdoilla.
Talvikki Eerola
Maailma on turvallinen ja kaikki voivat saada koulutuksen.
Oliver Pirttilä
Talouskasvuun sidottu työ on loppunut.
Jonna Wikström
Maailma on poliittisesti oikeudenmukainen. Eläinoikeuksiin kiinnitetään enemmän huomiota, mm. uhanalaisten lajien suojeluun. Salametsästykseen puututaan tehokkaasti. Sodat ovat kurissa. Saastuminen ja ilmastonmuutos pysäytetty.
Miku Yli-Tepsa
Ihmiset toimivat pienissä verkostoissa, jotka perustuvat vapaaehtoisuuteen ja haluun auttaa.
Titta Halinen
Ihminen tunnustaa olevansa osa muuta luomakuntaa ja ajattelu on muuttunut perustavalaatuisella tavalla, se ei ole enää hierarkkista ja itsekeskeistä. Erityisen pohdinnan kohteena on kysymys siitä mikä on ihmisen työ.
Janne Saarakkala
2. Tämän tulevaisuuden rakentamiseksi me lupaamme…
Olen valmis joka päivä harjoittamaan myötätuntoa ja toisten palvelemista.
Johanna Hammarberg
En osta mitään kertakäyttöistä. Viljelen joka päivä ei-kyynisyyttä. Aina on toivoa.
Talvikki Eerola
Aion ahdistua vähemmän omasta vähävaraisuudestani.
Titta Halinen
Käyn mielenosoituksissa, teen vapaaehtoistöitä rauhan ja eläinten puolesta, ryhdyn vegaaniksi, ostan kestäviä tuotteita ja suosin joukkoliikennettä. Äänestän oikein. En mene armeijaan. Näytän yleisesti hyvää esimerkkiä ja valistan tietämättömiä.
Miku Yli-Tepsa
Teen sellaista työtä, joka lisää tasa-arvoa, ymmärrystä ja rakkautta.
Jonna Wikström
Sovin riidat keskustellen ja rauhassa.
Oliver Pirttilä
Vähennän turhan sähkön käyttämistä ja lajittelen roskat aina oikeisiin roskiksiin.
Aida Pirttilä
Käytän ääntäni.
Venla Halinen
Hieron enemmän pyövelin hartioita. Ostan yhden osakkeen ja vaadin yhtiökokouksessa lisää rakkautta osinkojen sijaan. Toteutan itse omassa työssäni teesiäni toteuttaa kokonaisonnellisuuden määrän kasvua.
Janne Pellinen
Kuvittelen maailman hyväksi. Olen iloinen ja autan toisia.
Maya Clarkeburn
Sitoudun joka päivä oppimaan jotain uutta.
Iida-Maaria Lindstedt
Pyrin joka päivä sabotoimaan työnantajani epäekologista toimintaa. En suostu vähättelemään enkä luopumaan omista eettisistä ja ekologisista valinnoistani. Uskon piperryksen voimaan.
Louna-Tuuli Luukka
Kierrätän ja kunnioitan muita. Ensin opiskelen ja sitten opetan muita. Autan muita ymmärtämään ideaani.
Noah Clarkeburn
En tuota voittoa, ja jos tuotan, lahjoitan sen eteenpäin. En suostu riistämään, riistettäväksi enkä riistämään itseäni. Kohtaan elämäni sellaisena kuin se on, ei niin kuin haluaisin sen olevan. Olen läsnä. Hyväksyn pelkoni siitä, että en ole mitään – se on suurin este todelliselle luovuudelle. Ymmärrän, että vaikka kaikki on sekaisin, kaikki on hyvin.
Janne Saarakkala
- Työsaarekkeen koollekutsuja 2016:
Janne Saarakkala - Työryhmä: Talvikki Eerola, Titta Halinen, Johanna Hammarberg, Annu Kemppainen, Iida-Maria Lindstedt, Louna-Tuuli Luukka, Maria Oiva, Janne Pellinen, Janne Saarakkala, Jonna Wikström
2016
ESITYSISKU AMMATTIYHDISTYSLIIKKEESEEN
Janne Saarakkalan ja Louna-Tuuli Luukan 20 minuutin esitysisku, joka käsittelee silpputyöntekijän mahdotonta asemaa ammattiyhdistyksissä. Se osoittaa kuinka kädetön ay-liike on silpputyöntekijän etuja ajamaan ja kysyy olisiko silpputyöläiselle lopulta edullisempaa erota ammattiyhdistyksestään.
Vuonna 2016 esitysisku toteutettiin Teatteri- ja mediatyöntekijät ry:n vuosikokouksessa 24.4. Helsingissä, SAK:n edustajakokouksessa 8.6. Tampereella ja SAK:n kutsumana SuomiAreenan Torivartissa MTV-lavalla 14.7. Porissa.