Tunteet-festivaali
2009

Todellisuuden tutkimuskeskus on tuottanut syksyn aikana neljän esityksen sarjan otsikolla TUNTEET. Esitysten näyttämöinä ovat toimineet tyhjilleen jääneen kuntokeskuksen ja squash-hallin tilat Lauttasaaressa, Nahkahousuntiellä.

Sarjan dramaturgeina ovat toimineet Katariina Numminen ja Susanna Kuparinen. Lavastaja Antti Nikkinen ja valosuunnittelija Mia Kivinen ovat suunnitelleet tilan visuaalisen ilmeen.

Esityssarjan neljä itsenäistä teosta tarjoavat jokainen oman näkökulmansa tunteisiin nykypäivänä sekä tunteen ja esityksen suhteeseen. Yhdessä sarjan esitykset myös avaavat näköalan siihen, mitä kaikkea nykyteatteri ja nykyesitys ovat.

Näe kaikki sarjan esitykset vuoden päättävillä Tunteet-festivaaleilla 10.–12.12.

Lauantaina 12.12. keskustelu esitysten jälkeen. Viimeisen esityksen jälkeen festaribileet (juhliin vapaa pääsy).


Lisää esityksistä:

Yksinäinen ratsastaja – esitys masennuksesta

Sarja eroja, jäähyväisiä ja heitteillejättöjä. Tärkeä osa esityksen estetiikkaa ja sisältöä ovat naamiot, jotka – kuten masennus – ovat kantajansa toinen iho. Esityksen ote aiheeseen on karnevalistinen ja groteski; masennuksen ilmentyminä nähdään mm. jättimäinen naamio sekä yksinäinen cowboy.Ensi-ilta 15.9.2009.

Esitykset festivaaleilla: 10.12. klo 20 ja 12.12. klo 21

Konsepti, visualisointi: Tuire Tuomisto

Esiintyjät: Tuire Tuomisto ja Jonna Wikström

”Hahmon – joka paikoin on enemmän ”se” kuin ”hän” – ilmiasu tuo mieleen Priit Pärnin groteskin kädenjäljen. Käyttäytyminen taas muistuttaa melkein ketä tahansa voimakkaasti syrjäänvetäytyvää, rajatilatapausta tai diagnosoidusti sairasta. Vakavasti masentunutta.” Suna Vuori / HS 17.9.2009

Randomly Seeking Giselle

Kymmenen vuotta sitten Anna-Mari kirjoitti yläasteella esitelmän Gisellestä-baletista, Heidi rakastui rippileirillä isoseen ja Masia haastateltiin NYT-liitteeseen esimerkkitapauksena laiskasta nuorisosta.

Randomly seeking Giselle on ehdottomuutta, eksyksissä oloa, murrosiän tunnemaailmaa ja uudelleentulkinta Karvosen esitelmästä.

Ensi-ilta 20.10.2009.

Esitykset festivaaleilla: 11.12. klo 18 ja 12.12. klo 19

Suunnittelu, toteutus: Anna-Mari Karvonen, Heidi Lind ja Masi Tiitta

Esiintyjät: Anna-Mari Karvonen, Heidi Lind ja Masi Tiitta

”Esityksen merkittävin väittämä on, että unelmat pettävät ja eksyksissä ollaan, vaikka sijaintia merkataan sinne ja tänne poikakuorosta Berliinin kaduille.” Kirsikka Moring / HS 23.10.2009

Omatunto – tarinoita alkoholista ja sen viereltä

Keskustelua alkoholista ja sen kiinnittymisestä ihmiskohtaloihin. Lasinen lapsuus painaa muistijäljen aikuisuuteen. Omatunto tutkailee lapsuuden muistoja, nuoruuden iloja ja aikuisuuden harhoja alkoholista – sen myönteisistä ja kielteisistä puolista. Työryhmän omista ja yhteisistä kokemuksista rakentuu esitys, joka ottaa niskaotteen juomisesta. Peilistä näkyy ilottelua, haikeutta, surua, yksinäisyyttä ja typeryyttä. Kaiken läpileikkaa huoli.

Ensi-ilta 9.11.2009

Esitykset festivaaleilla: 11.12. klo 20 ja 12.12. klo 15

Ohjaus ja dramaturgia: Jonna Wikström
Käsikirjoitus: työryhmä
Esiintyjät: Karo Lauronen, Pauliina Pajunen, Jerker Polso ja Jonna Wikström sekä Paula Saikkonen (videolla)
Äänisuunnittelu: Joonas Pirttilä

”…jotenkin vapahduttavassa sävyssä esitys aihettaan pyörittelee. Omatunto tutkii alkoholinkäyttöä alkoholistiperheiden lasten, omnipotenttien humalaisten, baarissa juopuvien nuorten aikuisten ja oudon kiehtovan, mutta pakonomaisen rituaalin näkökulmasta. Samalla se tulee sivunneeksi jotain olennaista Suomesta ja suomalaisuudesta.” Suna Vuori / HS 11.11.2009.

 

Take Away Al-Muna – Stories of Love and Misery

Titta Halisen sooloesitys menetetyistä rakkauksista.

Menu’ssa
– Videoita, päälle laulamista ja suoraa puhetta.
– Entisiä poikaystäviä, kelluva aviomies ja lyhentynyt eliniänodote.
– Selityksiä ja ulinaa.
– Patetiaa, terapiaa ja häpeällisiä tunnustuksia.

Ensi-ilta: 29.11.
Muut: 1.12./2.12./3.12./5.12./6.12.

Esitykset festivaaleilla: 10.12. klo 18 ja 12.12. klo 17

Käsikirjoitus, toteutus ja esiintyminen: Titta Halinen

”Take Away Al-Munan jokainen nainen, ja mielellään mieskin, voisi käydä katsomassa, eli parisuhteessa tai ei. Rohkea projekti, tyylikäs ja erittäin asiallinen. Näitä lisää ainakin sata…” KATSOJAPALAUTE