Todellisuuden tutkimuskeskus mukana Kivikon metsäfestivaaleilla

Helsingissä 16.-29.5.2022 järjestettävä Kivikon metsäfestivaali puolustaa lähimetsiä ja
helsinkiläisille vähemmän tunnettua erämaamaista kaupunkimetsää, Kivikon metsää.

Kahden viikon aikana ohjelmassa on eri järjestöjen, toimijoiden ja yksityishenkilöiden järjestämiä retkiä, esityksiä, työpajoja ja luentoja. Festareilla nähdään Todellisuuden tutkimuskeskuksen Utopiakonsultaatio ja Matilda Aaltosen ja Outimaija Hakalan videoteos Lajienvälisiä kohtaamisia.

Festivaali levittäytyy Kivikon metsään, ulkoilupuistoon ja Kontulan ostoskeskuksen alueelle muun muassa kirjastoon ja D-Asemalle. Festivaalin aikana on kolme isompaa tapahtumapäivää: Hyvinvointia metsästä -päivä 22.5., Lähimetsäpäivä 28.5. ja Viheryhteys-kävely 29.5.

Utopiakonsultaatio

Utopiakonsultaatio on Maria Santavuoren ohjaama dialoginen esitys, joka toteutetaan yhdelle katsojalle kerrallaan. Maria on osallistujan konsultti, jonka johdattelemana astutaan syrjään tavanomaisesta ja avaudutaan unelmien ja utopioiden todellisuudelle.

Voit osallistua Utopiakonsultaatioon metsäfestivaaleilla Hyvinvointipäivänä 22.5. sekä Lähimetsäpäivänä 28.5. Esitykseen ei ole pääsymaksua.

Esitykset:

  • 22.5. klo 13.00, 14.00, 15.00.
  • 28.5. klo 12-15 ilman ajanvarausta

Lipunvaraus:

Varaa paikka Utopiakonsultaatioon Hyvinvointipäivänä 22.5. osoitteesta saana@todellisuus.fi. Yksi esitys kestää noin 45 min.

Lähimetsäpäivänä 28.5. utopiakonsultaatioon voi tulla ilman ajanvarausta klo 12-15 välillä. Yksi konsultaatio/esitys kestää noin 30 min. Aikoja on rajoitetusti.

Lajienvälisiä kohtaamisia

Videoteos Lajienvälisiä kohtaamisia tutkii ihmisten ja muunlajisten eläinten suhdetta sekä kohtaamisia niin, että teokseen valikoidut eläimet saavat määrittää tilanteiden kulun ja ovat vahvoja toimijoita. Eläimet on pyritty prosessissa kohtaamaan tietoisina ja meistä riippumattomina itsenäisinä olentoina, jotka ovat yhtä lailla kaupunkimme asukkaita kuin ihmiset. Jotkut heistä ovat paljasjalkaisia helsinkiläisiä, toiset ovat muuttaneet tänne muualta, osa on vain ohikulkumatkalla.

Videon esitykset:

  • 23.5. klo 17.15 
  • 24.5. klo 17.15
  • 25.5. klo 17
  • 28.5. klo 14 (esityksen jälkeen taiteilijatapaaminen)

Videon kesto on noin 30 min, ja se näytetään Kontulan kirjastossa.

Työryhmä:

  • Videon käsikirjoitus, kuvaus, editointi ja esiintyminen: Matilda Aaltonen ja Outimaija Hakala
  • Musiikki: Joonatan Aaltonen
  • Videon tekninen viimeistely: Timo Takala
  • Tuotanto: Todellisuuden tutkimuskeskus

Todellisuuden Tutkimuskeskuksen ohjelma metsäfestivaaleilla on toteutettu osana Helsingin mallin hanketta Kontulassa. Yhtenä hankkeen tavoitteista on olla mukana alueen paikallisissa kulttuuritapahtumissa.

Lauantaina 28.5. videon esityksen jälkeen pidetään aiheeseen liittyvä keskustelutilaisuus taiteilijoiden kanssa, jonka kesto on noin 30 min.