Suuri Orkkufestivaali
2007

Suuri Orkkufestivaali

30.11.–2.12.2007
Festivaalit eivät ole enää poikkeus vaan osa jokapäiväistä elämää. Ettei elämän jokapäiväisyyteen tulisi kiusallista katkoa edes vuoden pimeimpänä hetkenä, Todellisuuden tutkimuskeskus käärii poliittisen tutkimuksensa festivaaliksi ja palaa perusasioiden äärelle: voiko saada ilman spektaakkelia? Festivaalit ovat kliimaksi sille, mitä politiikan, yhteiskunnan ja esityksen suhteesta on opittu ja mitä on saatu aikaan. Vastauksia, esityksiä, puheita, demoja ja Pandan poliittista boolia.

OHJELMA:

perjantai 30.11.2007
Kulttuuritehdas Korjaamo

15:30–16:30 KONTALLAAN turvapaikan hakijoiden puolesta

Kampin metroasema – Rautatientori
mukana: Pakolaisneuvonta ry ja Suomen Pakolaisapu ry

Todellisuuden tutkimuskeskuksen spektaakkeli-työryhmä konttaa kadulla, Helsingin keskustassa sellaisten ihmisten ja ihmisryhmien puolesta, joiden edestä ovat valmiit laskeutumaan polvilleen. Konttaamisessa ei ole ironiaa. Se on vapaaehtoinen mielenilmaisu, poliittinen performanssi, johon saa halutessaan osallistua.

17:00–18:45 HILJAINEN ORGASMI

Hiljainen orgasmi
on taidenäyttelyä muistuttava kehollinen installaatio, joka on rakennettu unkarilaisen bordellin kaltaiseen miljööseen. Esityksen voi kokea kahdella tapaa: katsojana esitystoimintojen ulkopuolella tai osallistujana astumalla osaksi toimintaa. Hiljaiseen orgasmiin mahtuu rajallinen katsojamäärä.

Konsepti: Tuomas Laitinen, Anna Jussilainen, Julius Elo
Muu työryhmä: Minja Mertanen, Saara Hannula, Petri Taipale
Kulttuurikeskus Korjaamo, baarin yläkerta

19:00–21:00 NIINA @WORK (intro) ja LUMO II – Esitys uudesta työläisestä

Taidenäyttelyn avajaiset ovat ohi, viinat juotu ja kukat nuupahtaneet. Jäljellä on vielä kaksi taideteosta; Jussi Johnsson ja Enrique Callafat. Ensimmäinen on suomalainen 41-vuotias apurahataiteilija ja pätkätyöläinen, joka yhä odottaa läpilyöntiään. Toinen on 31-vuotias kreikkalainen elokuvatähti, joka on saanut kaiken moneen kertaan.

Lumo II purkaa osiin kaksi henkilökuvaa ja näyttää mitä uustyö tekee ihmiselle – työn tekijälle. Käsillä on ”ruumiinavaus” kahdelle uustyön mallikappaleelle, näyttelijälle. Samalla paljastetaan yhteiskunnan uusi luokkajako.

Intro:
Tanssi: Niina Hosiasluoma
Koreografia: Jukka Korpi
Musiikki: Markus Krunegård

Lumo II:
Esiintyjät: Jussi Johnsson ja Enrique Callafat
Ohjaaja: Janne Saarakkala
Apulaisohjaajat: Maria Nuutinen ja Janne Pellinen
Visualisointi: Antti Nikkinen
Valosuunnittelija: Pekka Pitkänen

Korjaamon toimistohotelli


lauantai 1.12.2007
Todellisuuden tutkimuskeskuksen tilat, Nahkahousuntie 3

12:00–13:00 KONTALLAAN ilmastonmuutoksen uhrien puolesta

Kampin metroasema – Rautatientori
mukana: Luonto-liitto, Maanystävät ja Suomen luonnonsuojeluliitto

14:00–17:00 TOTER SUCHT ARBEIT Teil 2: DER HAUSHALT – KUOLLUT ETSII TYÖTÄ Osa 2: KOTI

Non-stop video-installaatio. Osa esityssarjaa, jonka lähtökohtana on työ ja kuolema. Osassa 2 kuolleet imitoivat elämää. työryhmä: Henrik Saelid (Norja), Georg Springer (Itävalta), Christoph Theussl (Itävalta) ja Tuire Tuomisto (Suomi)

14:00–15:30 KESKUSTELU KONTTAAMISESTA JA SEN TEEMOISTA (Englanniksi)

15:45–16:15 NIINA @WORK

”Tyhmä työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä”

Näe 30 ammattia 30 minuutissa! Tanssisoolo pätkätyöläisen uraputkesta. Omapohjainen ja tiivistetty elämäntarina syntymästä tähän hetkeen, työstä työhön siirtymistä, tarkoituksen täyttämistä.

17:00–18:00 REDUCED ART PRESENTS: Joy’s Choice

We do too much. We have too much. We are too much. We are just too much. Reduce. Start anywhere. Stop your multitasking ways. Do one thing at a time, but do it right. Just do what you are doing. The world will not stop without our activities (if it would, it could be to the better). Reduced Art will reveal its humble beauty, a perpetual spiral of reduction, fading softly into the dark: Joy’s Choice , a six hour performance reduced to 30 minutes (or even more) by Jörn J. Burmester, Joy Harder and Janne Saarakkala

19:00–20:30 LUMO II – Esitys uudesta työläisestä

Ks. tiedot ed.

21:00–21:15 THE LIST PERFORMANCE

Magnus Logi Kristinsson lukee ääneen kaikki Beatles-laulujen nimet aakkosjärjestyksessä

21:16 Festaribileet


sunnuntai 2.12.
Kulttuuritehdas Korjaamolla

12:00–15:00 ONKO POLITIIKKAA ILMAN SPEKTAAKKELIA?

TTK:n tutkimusvuoden tuloksia
Keskustelua ja kahvia.

15:00–15:15 VALU-VA (demo)

Kehollinen ja temaattinen tutkielma naisen valumisesta. Teos inspiroituu seuraavista yhteiskunnallisista ilmiöstä: naisen naaman tulisi näyttää samalta läpi hänen koko elämänsä. Ts., se ei saisi alkaa valua alaspäin ja mikäli se alkaa valua , sitä kuuluu vetää takaisin ylöspäin. Naisista ei tule valua mitään, mikä ei liity välittömään lisääntymiseen (tällöin valuminen sallitaan hetken). Kuinka monella eri tavalla tämä valumattomuus pyritään varmistamaan ja ennen kaikkea miksi?

Työryhmä: Maria Ruostepuro ja Mia Silvennoinen

15:30–16:45 LUENTO

Olavi T. Kasanen luennoi aiheesta ”Yksityiselämän kehittäminen”. Monet julkisen ja yksityisen sektorin kehittämishankkeet ovat parantaneet ratkaisevasti tuotantokykyä ja tuotteiden laatua. Tästä hyvin myönteisestäkehityksestä on jäänyt kokonaan syrjään ihmisten yksityinen maailma. Kehittämispäällikkö Kasanen Privatax Oy:stä luennoi yksityiselämän kehittämisprojekteista ja auttaa kuulijoita hahmottamaan, miten yksityiselämästä saadaan enemmän irti.

16:30–17:00 AS IF – Avoin sarja #9

As if on tutkimuksellinen esityssarja, jonka tutkimuksen fokus vaihtelee eri osien myötä. 9:ssä osassa tarkastellaan esityksen ja poliittisuuden suhdetta.

Esiintyjät: Jussi Johnsson ja Pilvi Porkola
Ohjaus: Pilvi Porkola

19:00–20:00 LUMO I – Esitys uudesta työstä

LUMO on taidenäyttely kuvitelluista teoksista. Mitä teoksen tekemiseen tarvitaan, riittääkö pari ajatusta? Voiko näkymätön teos olla taidetta? Mikä itse asiassa on taideteos?
LUMO käsittelee työtä, työn kuvan muuttumista vanhasta työstä uudeksi työksi.
LUMO on esitys vieraantumisesta, näkymättömän ulottuvuuksista ja pornosta.

Esiintyjät: Janne Saarakkala, Jussi Johnsson ja Janne Pellinen
Ohjaus: Pilvi Porkola
Ohjaajan assistentti: Maria Nuutinen
Visualisointi: Antti Nikkinen
Valosuunnittelija: Pekka Pitkänen

Can you even come without a spectacle?

Festivals are no longer an exception but a part of everyday life. We make sure there will be no awkward interruption in the on going parade, not even in the darkest time of the year. Reality Research Center takes its political research agenda and wraps it inside a festival. We go back to basics: can you come without a spectacle? This weekend festival is a climax to what we have learned and achieved on the relationship of politics, society and performance art. Answers, performances, speeches, demos and a glassful of Panda’s Political Punch.

“Orkku” is a nickname for an orgasm in Finnish language

Place: Kulttuuritehdas Korjaamo, Töölönkatu 51 b, 00100.