Pyhäpäivä – 24 tuntia Nahkahousuntiellä
2010

Pyhäpäivä – 24 tuntia Nahkahousuntiellä

Todellisuuden tutkimuskeskus tutki vuoden 2010 ajan sitä, voiko pyhää esittää. Vuoden päätöstapahtuma Pyhäpäivä tarjosi vuorokauden ajan tutkimuksen hedelmiä esitysten, installaatioiden, työpajojen, keskustelujen, tunnustusten, riisumisten, lukemisen, syömisen, juomisen, saunomisen ynnä muun muodossa.

Ohjelma

Kuvat: Jan Ahlstedt

klo 19 Seija Salo: Diagnosis MAMA – esitys synnytyksen jälkeisestä masennuksesta

Esityksen aikana matkataan masentuneen äidin mielenmaisemaan intiimin visuaalisen teatterin, musiikin ja tarinankerronnan keinoin. Esityksen äiti kadottaa itsensä äitimyyttien, omien ideaaliensa ja vauva-arjen ristiriidassa. Esityksen päätteeksi keräännytään teekuppien kera piiriin, jossa on mahdollisuus jakaa päällimmäisiä tunnelmia.

”Ilmaisukeinojen hallittu kakofonia kuvaa onnistuneesti sitä kaoottisuutta ja ristiriitaisuutta, joka masentuneen äidin maailmaa vallitsee. ” (Turun Sanomat 2.11.2010)

——————————

klo 21 Sixfingers theater: Oidipus Schmoidipus – nukketeatteri Stand Up Show

Kerran toisensa jälkeen nukketeatterin kliseet, perinteen arvot taiteessa, dramaturgian opit kuten myös yksi banaani viedään seinälle teloitettaviksi.

Esiintyjä pyrkii kertomaan klassisen tragedian kuningas Oidipuksesta, mutta muisti ei taida olla yhtä terävä kuin ennen, ja nukeilla on omat tarinansa kerrottavana. Puhuttu teksti ja toiminta lavalla ovat jatkuvasti ristiriidassa…

Ishmael Falke käänsi tämän klassisen mestariteoksen Antiikin Kreikan kielestä ja esittää sitä. Oidipus Schmoidipusta on esitetty Turun pubeissa ja ravintoloissa, sekä performanssitapahtuma Fluxeessa syyskuussa 2006.

”Sixfingers tarjoaa nukketeatterin maagisia hetkiä ympäri maailman” (Turun Sanomat 3.8.2006)

——————————

klo 22 Naked/Sacred

Naked/Sacred on osallistava esitys, joka tutkii henkisen ja fyysisen alastomuuden suhdetta pyhyyteen. Työryhmää on kiinnostanut kolme hetkeä: hetki, jolloin ihminen tuntee olevansa alaston; hetki, jolloin jokin harjoite muuttuu henkiseksi harjoitteeksi sekä hetki, jolloin ihminen tuntee pyhyyden kosketuksen.

Naked / Sacred ammentaa tietoisuus- ja kehoharjoitteiden perinteistä. Se koostuu erilaisista kehollisista rituaaleista, joihin se kutsuu esitykseen osallistujan. Osallistuja voi itse säädellä alastomuutensa ja osallistumisensa astetta. Esitys sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita lähestymään omaa alastomuuttaan ja pyhyyttään.

Pyhäpäivässä esitettiin alkuperäisestä esityksestä sovitettu uusi versio.

——————————

klo 24 Ateria

——————————

klo 01 Hiljentyvä keskustelu

Hiljentyvä keskustelu oli avoin tilanne, joka rakentui sille periaatteelle, että se sisältää enemmän hiljaisuutta kuin puhetta.

——————————

klo 10 Henki-työpaja

Kiasman /teatteri.nyt-festivaaleilla lokakuussa esitetty Henki on kokemusesitys yhdelle katsojalle kerrallaan. Nimi viittaa sekä henkeen elämän vertauskuvana että elinehtoon, hengitykseen. Esitys tutkii kehollisesti hengityksen, hengen, havainnon ja mielentilan suhdetta. Se avaa kysymyksiä sisäisen ja ulkoisen, itsen ja toisen, rajojen ja yhteensulautumisen välillä.

Anna Jussilainen johdatti aamutyöpajassa hengen äärelle. Lisäksi koko vuorokauden ajan oli esillä Henki-installaatio.

——————————

klo 12 Ateria

——————————

klo 13 Danten Kiirastuli -lukupiiri

Danten Kiirastuli on kartiomainen vuori, jossa kullakin kuolemansynnillä – ylpeys, kateus, viha, hengen velttous, ahneus, mässäily ja irstaus – on oma penkereensä. Puhdistuttuaan syntinen kohoaa asteittain kohti keveyttä ja kohti kiirastuliivuoren huippua, jossa sijaitsee Divina Foresta, maallinen paratiisi. Siellä oleskellaan hetki ennen taivaalliseen paratiisiin nousua.

Keväällä esitetty Janne Pellisen ohjaama Tutkielma Kiirastulesta sukelsi syntien maailmaan näyttämöllisen esseen muodossa.

Pyhäpäivässä Ville Härkönen luki Danten Kiirastulen. Lisäksi koko vuorokauden ajan oli esillä Kiirastuli-installaatio.

——————————

klo 15 Joose Keskitalo

Joose Keskitalo lauloi kitaran säestyksellä kahvilassa omia sävellyksiään.

”Pyrin laulamaan tavallisista, maanläheisistä asioista. Jokaisesta pienestä yksityiskohdasta, mitä tarkastelee, löytää valtavia kosmisia mittasuhteita.”

Läpi vuorokauden oli käynnissä

Urbania – sokea piste

URBANIA on Todellisuuden Tutkimuskeskuksen (TTK) ja portugalilaisen Teatro Meia Voltan (TMV) kaupunkiesitysprojekti, joka alkoi syksyllä 2009. Urbania tutkii kaupunkeja sekä fyysisinä että henkisinä tiloina. Se ehdottaa, että kaupungeilla on yksi, yhteinen olemus. Kuitenkin jokaisesta kaupungista löytyy tyypillisiä ominaispiirteitä. Kysymys siitä, syntyykö ominaislaatu kyseisen kaupungin kodikseen valinneista kaupunkilaisisista, maantieteestä, historiasta, arkkitehtuurista tai jostain muusta on URBANIAN ytimessä.

URBANIAn ensimmäinen osa The Ultimate Pilgrimage tapahtui Helsingissä maaliskuussa 2010.
URBANIAn toinen osa tapahtui Portugalissa Viana do Castelossa lokakuussa 2010.

Sokea piste oli Urbanian kahta aiempaa osiota kommentoiva Musta Installaatio.

——————————

Uskominen – opastuksia

Uskominen on henkilökohtainen matka oppaan kanssa. Se kulkee pitkin arkisen kaupungin pintaa, kehystäen siitä näkymättömiä rakenteita, jotka ohjaavat päivittäisiä rituaalejamme. Esityksessä kävellään kaupungilla, keskustellaan, jaetaan kokemuksia, ajatuksia, muistoja ja merkityksiä. Matka vie kohti uudenlaisia kysymyksiä uskon olemuksesta, kooten kysymysten palaset matkan varrelta, kaupungista ja sen asukkaista.

Mihin uskomme arjen keskellä? Loppuuko usko jos karsimme pois tunnetut uskonnot, ja katsomme ”maallistunutta” arkea? Vai paljastuuko alta entistä syvemmät uskon rakenteet?

Uskomista esitettiin Pyhäpäivän sisällä vapaamuotoisina ja kestoltaan vaihtelevina opastuksina.

——————————

Henki-installaatio

Henki-installaatio oli avoinna yläkerran saunassa yhdelle hengelle kerrallaan.

——————————

Kiirastuli-installaatio

Kiirastuli-installaatiossa sai seurata esityksen taltiointia, tunnustaa syntinsä tai lukea itse opusta.

——————————

Comparative Religion

Tuomas Laitisen viisiosaista esityssarjaa pyhän teoriasta esitettiin pyydettäessä.

I leivässä ei ole mitään erityistä
omistettu Emile Durkheimille

II kammottavaa on aika
omistettu Mircea Eliadelle

III kuinka puhua siitä mistä ei voi puhua
omistettu Rudolf Ottolle
[valmistettu yhdessä Yoko Ishiguron kanssa]

IV perustavampaa itseä ei ole
omistettu René Girardille

V kadotuksella ja armolla ei ole eroa
omistettu Georges Bataillelle
[valmistettu yhdessä Pekko Koskisen kanssa]

Comparative Religion sai innoituksensa Elisa Heinämäen artikkelista Yhdeksän versiota pyhästä (Esitys 4/2010).

——————————

Lauri Kontulan kivet

Lauri Kontulan pyhistä paikoista eri puolilta maailmaa keräämät kivet olivat vapaasti tutkittavissa.

——————————

Kahvila

Sauna