Platoninen saareke
2015–2017

Platon, Paavalinkirkko

Platonisella saarekkeella arvioimme uudelleen Antiikin kulttuurista perintöä. Saarekkeen työ koskee jokaiseen ihmissieluun kätketyviä Rakkauden mysteereitä. Rakkaus on kohtalon polku, joka johtaa meitä kohti kokemusta, ymmärrystä ja tietoa elämän kauneudesta.

Platonisella saarekkeella lähestymme kauneutta, totuutta ja hyvyyttä antiikin filosofisen ja ritualistisen perinteen näkökulmasta. Otamme länsimaisen teatterin ja sivistyksen juuret henkilökohtaisen ja kulttuurisen emansipaation välineiksi.

Sinä olet kaunis ja maailma on varjojen liikettä luolan seinällä.

2017
Platonin Valtio

Helsinki 24.–29.8.2017 · Helsingin Kalliossa asuu yhtä paljon täysivaltaisia kansalaisia kuin demokraattisen yhteiskunnan kehdossa, Antiikin Ateenassa. Siellä elänyt visionääri Platon uskoi ihmisen hyvyyteen ja asetteli tulevan eurooppalaisen yhteiskunnan kulmakiviä ja ihanteita Valtio-dialogin muotoon. Yli kaksi vuosituhatta myöhemmin demokraattinen järjestelmä kamppailee edelleen olemassaolonsa puolesta, kansalaisuuden määritelmästä kiistellään eikä hyvyyttä mainita poliittisissa keskusteluissa.

Todellisuuden tutkimuskeskuksen mysteerinäytelmä Platonin Valtio hakee teatterin paikkaa nykypoliksessa. Se ottaa Kallion kaupunginosan näyttämökseen ja antaa yleisön kuvitella itsestään yhteisön, joka asuttaa tuon näyttämön. Antiikissa teatteriin meneminen oli kansalaisvelvollisuus – voisiko se olla sitä yhä? Nykytaiteen kehykseen heitetty Valtio arvioi sitä, mitä hyvyys merkitsee meille ja miten olisimme hyviä yhdessä. Ehdotamme pyrkimystä hyvään yhteiskunnan ensimmäiseksi periaatteeksi.

Toriteltta, jonka sisällä näkyy ihmisiä.
Ihmisiä, joiden päälle on heijastettu historiallinen maalaus.
Uimaallas, jossa alaston henkilö kannattelee toista.

Aikataulu · Platonin Valtio koostuu viidestä näytöksestä, jotka esitetään peräkkäisinä päivinä (sisältäen yhden välipäivän) ajalla 24.–29.8.2017. Teokseen osallistuu kahdenkymmenenyhden hengen yleisö, jonka jäsenet toimivat kansalaisten roolissa. Näytös näytökseltä he kontemploivat yhteistä hyvää ja sitä, miten hyvä valtio muodostetaan oikeudenmukaisesti. Mysteerinäytelmän keskiössä on siis sen yleisö, tai kuten sitä tämän esityksen kehyksessä paremmin sopii kutsua, kansa ja sen edustajat.

Näytös I – TORI

To 24.8. klo 10 Hakaniemen tori · Tori on kaupungin ydin. Se oli Antiikin Kreikan kaupunkivaltioiden, polisten, julkinen kokoontumispaikka. Kaupunki ympäröi toria, jolla käsiteltiin niin poliitiikan, hengellisyyden, taiteen kuin urheilunkin kautta yhteisöllistä elämää. Ensimmäisessä näytöksessä kansalaiset johdatetaan esityksen maailmaan ja hyvän valtion kysymyksen äärelle. Sitä seuraavissa kolmessa näytöksessä tuota kysymystä tutkitaan ja syvennetään kolmesta eri näkökulmasta.

Näytös II – RUUMIS

Pe 25.8. klo 21.15 Helsinginkadun uimahalli · Me synnymme kehoista, jaamme yhteiset tilamme muiden kehojen kanssa ja käymme jatkuvaa neuvottelua niiden välisistä rajoista. Toisessa näytöksessä syvennymme siihen, miten olla yhdessä kehoina?

Näytös III – SIELU

La 26.8. klo 15.30 Paavalin kirkko Niin ihmiset kuin yhteiskunnatkin ovat aina etsineet suhdettaan itseään suurempaan. Kolmannessa näytöksessä kuuntelemme sitä, miten olla yhtä henkeä?

Näytös IV – MIELI

Su 27.8. klo 18.30 Kallion kirjasto · Ruumiin ja hengen yhteys muunnetaan konkreettisiksi rakenteiksi mielen kautta. Neljännessä näytöksessä etsimme sitä, miten ajatella yhdessä?

Näytös V – VALTIO

Ti 29.8. klo 19 Valtimonteatteri · Viidennessä näytöksessä kansan edustajat astuvat teatteriin ja ottavat sen käyttöön politiikan areenana. He saavat vallan avaimet ja antavat näyttämölle ja katsomolle sen merkityksen, joka niille tässä ja nyt kuuluu.

Aiemmat esitykset

Trialogi II: Ruumis, mieli ja henki oli kolmiosainen esoteerinen esitys, joka etsi yhteyttä kaupungin myyttiseen voimaan Helsingin Kalliossa ja valmisteli Platonin Valtio -mysteerinäytelmää. Esitys toteutettiin Helsingissä keväällä 2017 suljetun ryhmän kesken.

Platonin luola oli kuusipäiväinen mysteerinäytelmä kahdeksalle protagonistille, kolmelle jumalalle ja kuorolle. Jumalat – Afrodite, Apollon ja Dionysos – johdattavat protagonisteja rakkauden mysteerien äärelle. Kahdeksan protagonistia ovat viikon mittaiseen prosessiin sitoutuneita yleisön jäseniä, jotka matkaavat kohti totuutta. Kuoro – muu yleisö – voi saapua luolaan seuraamaan protagonistien matkaa milloin tahansa ensimmäisen viiden päivän aikana. Teos huipentuu ritualistisiin juhliin, jotka ovat avoimet vain protagonisteille.

Protagonistien matka rakentuu neljästä näytöksestä, joista kolme ensimmäistä ovat henkilökohtaisia kohtaamisia jumalten kanssa. Ensimmäinen näytöksessä, Afroditen Varjoissa, protagonisti tekee valinnan. Toisessa näytöksessä, Dionysoksen Varjoissa, hän rakentaa portin. Kolmannessa näytöksessä, Apollonin Varjoissa, hän harjoittelee todelliseksi tulemista. Neljännessä näytöksessä, Luolassa, protagonistien yhteisö kerääntyy yhteen, vapauttaa tosiminänsä ja juhlii rakkauden voittoa.

Dome of Visions on futuristi ja arkkitehti Buckminster Fullerin ideoihin pohjautuva väliaikainen kulttuuritila, jonka kautta kokeillaan ja kehitetään uusia kestäviä mahdollisuuksia luoda kaupunkikulttuuria ilmastonmuutoksen aikakaudella.

Kuvituskuva.

Trialogi I: Apollon, Hermes ja Dionysos oli taidenäyttely, jossa kolme arkkityyppistä voimaa kävivät dialogia Galleria Oksasenkatu 11:ssä Helsingissä 2015. Näyttely valmisteli Platonin Luola -mysteerinäytelmää.

Platonin pidot oli kahdeksanpäiväinen mysteerinäytelmä, joka sai ensi-iltansa Teoreettisen teatterin konferenssissa New Yorkissa vuonna 2013.

Pöytä, jonka ääressä ihmiset syövät.

  • Työryhmä: Maria Oiva, Jani-Petteri Olkkonen, Tuomas Laitinen ja Visa Knuuttila