Omatunto
2009

Omatunto-esityssarja

”Omantunnon vaivat ovat yksi surun alalaji, joka syntyy epäilyksestä, että asia, jota tekee tai jonka on tehnyt, ei ole hyvä. Ja se edellyttää välttämättä epäilyn. Sillä jos olisi varma, että se, mitä tekee, on pahaa, niin pidättäytyisi tekemästä sitä, ettenkin kun tahto pyrkii vain asioihin, jotka jotenkin näyttävät hyviltä.”
– René Descartes

Omatunto on keskustelua alkoholista, sen kiinnittymisestä ihmiskohtaloihin. Lasinen lapsuus painaa muistijäljen aikuisuuteen. Omatunto tutkailee lapsuuden muistoja, nuoruuden iloja ja aikuisuuden harhoja alkoholista – sen myönteisistä ja kielteisistä puolista.

Pakko juoda, kun on erityisen vaikeaa tai erityisen mukavaa. Pakko juoda, koska ei ole oppinut käsittelemään tunteitaan muilla tavoin. Pakko juoda, koska on malttamaton ja etsii helpotusta. Alkoholismia sanotaan tunne-elämän sairaudeksi. Runsas juominen luo lisää tunteita ja toisille pakkoa juoda.

Jokaisella meistä on suvussa vähintään ”yksi juoppo eno”. Työskentelyn aikana työryhmä on kokenut iloa ja surua alkoholista. Työryhmän omista ja yhteisistä kokemuksista rakentuu esitys, joka ottaa niskaotteen juomisesta. Peilistä näkyy ilottelua, haikeutta, surua, yksinäisyyttä ja typeryyttä. Kaiken läpileikkaa huoli.

Ensi-ilta: 9.11.
Muut: 10.11. / 12.11. / 13.11. ja 15.11.
Paikka: Todellisuuden tutkimuskeskus, Nahkahousuntie 3 (5.krs)

Ohjaus ja dramaturgia: Jonna Wikström
Käsikirjoitus: työryhmä
Esiintyjät: Karo Lauronen, Pauliina Pajunen, Jerker Polso, Paula Saikkonen ja Jonna Wikström
Äänisuunnittelu: Joonas Pirttilä