Olet tässä! / Här är du!
2005

Suomi-projekti osa IV
Esitykset Suomessa: Teatteri Universum, Perämiehenkatu 13 (Betania-talo) Helsinki 29.3 – 1.4.2005

Olet tässä! / Här är du! on Todellisuuden Tutkimuskeskuksen ja ruotsinsuomalaisen Uuden Teatterin yhteistyöproduktio, joka sai ensi-iltansa 19.3.2005 Västeråsissa, Ruotsissa.

Olet tässä – Här är du on esitys kansallisista kliseistä ja isoveli-syndroomasta. Se on esitys painosta ja keveydestä, häpeästä ja ylpeydestä, kuihtuvasta äidinkielestä ja sekavasta identiteetistä. Se on hilpeäkin kertomus eräästä vähemmistöstä: suomalaisista Ruotsissa tänään.

”Lyö kirveellä päähän. Joo. Lyö kirveellä päähän, jos ne kiusaa.”

Esityksen ja käsikirjoituksen pohjana toimivat niin työryhmän omat kokemukset ja mielikuvat kuin ruotsinsuomalaisten parissa tehdyt haastattelut. Esitys on myös osa Todellisuuden tutkimuskeskuksen vuonna 2003 käynnistämää Suomi-projektia, jonka tarkoituksena on kartoittaa ihmisten elämismaailmoja ja eri paikkakuntien henkeä. Sekä kysyä: Missä kansakunnan elinvoima näyttäytyy? Missä unelmamme ja pelkomme tiivistyvät? Mikä on kansakunnan henkinen tila?

”Jag kommer aldrig bli en svenne… alltså en toksvensk… liksom.”

Maalis-huhtikuussa 2005 esitys kiersi Västmanlandissa ja Sörmlandissa ja marraskuussa 2005 sitä esitettiin Riksteaternin näyttämöllä Hallundassa, lähellä Tukholmaa. Ruotsissa esitys keräsi sekä yleisön että arvostelijoiden suosion. Maaliskuussa 2006 esitys vierailee Helsingissä, Universumin Isossa salissa.

”Den här föreställningens styrka ligger i sättet som ämnena behandlas. Ibland fräckt, ofta överraskande och med god distans till sig själva och deras situationer har skådespelarna fångat materialet.” (Ekuriren 15.4.2005)

Esityksessä puhutut kielet – suomi, ruotsi ja englanti – heijastavat sitä todellisuutta, joksi Suomi ja suomalaisuus on vuosisatojen saatossa muodostunut. Esitys leikkaa eteemme viipaleita historiasta ja nykypäivästä, ja ravisuttaa stereotypisiä käsityksiämme meistä ja muista myös tanssin, klovnerian, musiikin ja fyysisen teatterin keinoin. Näin puhuttu kieli ei ole ratkaisevin tekijä esityksen ymmärtämiselle.

Esityksen pääkohderyhmä ovat yläaste- ja lukioikäiset nuoret

Ohjaus & dramaturgia: Titta Halinen (TTK)
Esiintyjät: Niina Hosiasluoma (TTK), Jussi Johnsson (TTK), Kari Mäkinen, Jojo Tuulikki Oinonen, Jukka Korpi ja Markus Krunegård
Musiikki: Markus Krunegård
Koreografia: Jukka Korpi
Lavastus & puvustus: Annika Nieminen-Bromberg
Valosuunnittelu: Anders Lundkvist

”Jag gillar inte ens lanttulaatikko.”