Mitä kuuluu? – ja muita arjen dokumentteja
2006

Nykytaiteen museo Kiasman Seminaari-tilassa 16.-23.9.2006
Mitä kuuluu? -ja muita arjen dokumentteja on luentoesitys arjen dokumentoinnista ja sen tuloksista. Miltä ei-kiinnostavat asiat näyttävät?

Mitä teen päivittäin automaattisesti? Mitä ihmisille kuuluu? Mitä dokumentit oikeasti kertovat todellisuudesta ja meistä itsestämme?

”Mitä kuuluu? -ja muita arjen dokumentteja” esityksen lähtökohtana on arkisten asioiden merkityksellisyys. Kun tavallisina pitämiään asioita alkaa lähemmin tarkastella, arki näyttäytyykin erikoisena ja ennalta-arvaamattomana. Dokumentoiminen ja tallentaminen ovat ajan ilmiö, jopa pakkomielle. Mitä kuuluu? -ja muita arjen dokumentteja käsittelee dokumentaarisuuden ja performatiivisuuden erilaisia työtapoja. Siinä leikitään autenttisen ja fiktiivisen häilyvällä rajalla. Työryhmässä jokainen on rajannut aihetta eri tavoin ! ja tuonut mukaan oman näkökulmansa.

Työryhmässä on viisi eri alojen taiteilijaa, jotka ovat koonneet puolentoista vuoden ajan erilaisia dokumentteja. Työryhmän kokoaja Pilvi Porkola on esitys- ja videotaiteilija. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta esitystaiteen ja -teorian koulutusohjelmasta vuonna 2003 ja on Todellisuuden tutkimuskeskuksen jäsen. Anne Mäkitalo on kuvataiteilija, joka työskentelee mediataiteen ja sähköisten viestintävälineiden parissa. Tuire Tuomisto toimii näyttelijänä ja teatterintekijänä, Marko Järvikallas näytelmäkirjailijana ja dramaturgina. Pekka Pitkänen on teatteritaiteen maisteri, joka on toiminut myös valosuunnittelijana sekä visualistina.

Työryhmä: Anne Mäkitalo, Marko Järvikallas, Pekka Pitkänen, Tuire Tuomisto ja Pilvi Porkola.
Kesto: noin 1 h

www.kiasma.fiHow Are You? and other everyday documentaries is a lecture/performance about the process of documenting and its results. What do uninteresting things look like? What do we do automatically every day? What are people’s lives really like? What do documentaries really tell about reality and ourselves?

How Are You? and other everyday documentaries starts from the premise that everyday things are meaningful. When we look closer at things considered ordinary, everyday life suddenly appears special and unpredictable. Documenting and recording have become a trend today, even an obsession. How Are You? and other everyday documentaries explores the procedures of documenting and performativity. Each team member has defined the theme in their own way, bringing their own personal perspective to the work.

Working group: Anne Mäkitalo, Marko Järvikallas, Pekka Pitkänen, Tuire Tuomisto ja Pilvi Porkola.
Duration: noin 1 h

www.kiasma.fi