Jos pitäisi valita, kertoisitko toiselle ihmiselle koko elämäntarinasi vai kutsuisitko kotiisi ja antaisit tämän tehdä tulkintansa sinusta sitä kautta? Todellisuuden Tutkimuskeskuksen ja Teatteri Kontulan The Other Kontula –esitys vei katsojat kylään Marjan kotiin, kertoi Marjan tarinan ilman Marjaa ja nosti näin esiin kysymyksiä elämäntarinoista, toisten tulkitsemisesta ja intiimiyden rajoista.
Kirjoittanut: Heidi Backström
Kuva: Jan Ahlstedt
Julkaistu: 29.8.2022
Kylään Kontulaan
Kokoonnumme muiden vieraiden kesken porukalla Kontulan kirjastolla ja menemme siitä yhtä matkaa Marjalle. Emme tunne entuudestaan Marjan kanssa, mutta hän ottaa meidät avosylin vastaan. Nopeasti opimme, että Marja on 77-vuotias, muuttanut pari vuotta sitten Kontulaan, leipuri-kondiittori emerita, eronnut nainen, äiti, teatteriharrastaja, haaveilija, muistoihin uppoutuja, helposti lähestyttävä jutustelija.
Tällainen Marja on. Ainakin. Kai.
Todellisuudessa me vieraat eli katsojat emme tavanneet Marjaa itseään, vaan viisi näyttelijää, joista kukin esitti katkelman Marjan elämästä. Koti oli oikean Marjan oikea koti.
Todellisuuden Tutkimuskeskuksen ja Teatteri Kontulan muodostama työryhmä on tutustunut haastatteluiden avulla kodin asukkaaseen ja tehnyt tunnin mittaisen The Other Kontula –teoksen hänestä. Esitysidean takana on ohjaaja Tuire Tuomisto, joka on toteuttanut The Other -esityskonseptin kerran aikaisemmin vallilalaisessa kodissa vuonna 2012.
Marjan keittiön kertomaa
Olen korostuneen kiinnostunut tavaroista, joita elämistämme keräämme sekä tarinoista, joita itsestämme kerromme – erityisesti siitä, mitä rajaamme kerrottavaksi ja mitä jätämme pois.
Koti on piiloutuva asia suomalaisessa (kaupunkilais?)kulttuurissa. Kohtaamme toisiamme aikuisina yhä harvemmin kodeissa. En ole käynyt edes kaikkien lähimpien ystävieni kodeissa. Nyt pääsin ventovieraan ihmisen kotiin Kontulassa.
Mitä kaikkea koti kertoo asujastaan? Kenties tavallaan kaiken, mutta osaako vieras poimia ja tulkita näkemäänsä oikein? Marjan ruokapöydällä on paljon leikkokukkia: ruusuja, liljoa, viikkokimppu. Ovatko ne juhlien jäljiltä vai hemmotteleeko Marja itseään kukilla? Ensimmäinen kertoisi sosiaalisesta elämästä, jälkimmäinen itsellisyydestä. Vai kertooko sittenkään muusta kuin ajoituksesta?
Esitys tapahtuu Marjan kompaktin kaksion avokeittiö-olohuone-yhdistelmässä, jonka lisäksi katsojavieraat kulkevat eteiskäytävän halki sekä näkevät rajatusti yhden kohtauksen ajan parvekkeelle. Paljon jää siis näkemättäkin, kenties ne intiimeimmät tilat. Tämä ei ole tupatarkastus, tämä on esitys, keinotekoinen tila, joka kertoo katsojalle muustakin kuin Marjasta.
Jokainen ihminen on laulun arvoinen?
Marjan elämä on esitettäväksi päätyneiden fragmenttien mukaan melko tyypillinen suomalaisen sotien jälkeen kasvaneen naisen tarina: Maalta kaupunkiin töihin, mies ja lapsi, synkkenevä avioelämä, ero, ilon löytäminen hivenen oudosta paikasta, Marjan tapauksessa näyttämötaiteista ja esiintymisestä. Syvästi samaistuttavaa monelle. Tässä teoksessa sopivassa paketissa: ei liian pitkästi, ei mässäillen, ei ihmetellen, ihan vain elämänä. Katsoja saa tulkita näyttelijöiden paikoin hidastuviin eleisiin ja äänenpainoihin katkeruutta, voimaa, kaihoa, väsymystä. Tulkita tai projisoida, miten sen ottaa.
Tuire Tuomiston ja Katriina Kettusen ohjaus on hieno: Marjaa näyttelee viisi eri esiintyjää. Kohtaukset vaihtuvat saumattomasti. Esimerkiksi kun ”ensimmäinen Marja” imuroidessaan siirtyy huoneesta toiseen, palaa huoneeseen toinen näyttelijä. Tai: yksi katsojista painaakin television päälle, kohtaus vaihtuu, hän onkin Marja! Kun televisio sammuu, kuuluu toisesta huoneesta ääntä ja on selvää, että siellä on seuraavan kohtauksen Marja. Tämä useamman näyttelijän tapa vahvistaa tarinan fragmentaarisuutta: tässä ei ole kaikki, tämä on teatteria eli poimintoja, dramatisoituja sellaisia. Toisaalta se myös muistuttaa, että meistä kukin näyttäytyy erilaisena hetkestä ja perspektiivistä riippuen.
Olisi kiehtovaa antaa oma elämänsä tällaiseen käsittelyyn: mitä tekijöille jäisi juuri minusta mieleen? Isot linjat vai pikkiriikkiset heitot? Ovatko kukat rekvisiittaa, jotain mitä Marja mainitsi ohilauseessa vai hyvin tärkeä osa hänen arkeaan? Olisiko Marjan tarinan voinut kertoa ilman ex-miestä? Jos, niin miksi? Millaista ohjailua esityksen tekijät meille tarjoavatkaan? Kertoisiko Marja itse asiat samalla tavalla, nostaisiko nämä asiat keskiöön? Onko Marjan tarina sellainen monesti peräänkuulutettu tavallisen ihmisen tarina? Onko Marja tyypillinen 77-vuotias? (Onko sellaista?) Onko kaikkien elämässä lopulta draamaa sen verran, että jokaisesta saa aikaan laulun tai esityksen?
Tulkinta vs. tihkunta
The Other Kontula –esityksen viestintämateriaaleissa korostetaan, että teos ei ole dokumentti vaan tulkinta. Koitan jäljittää omia tulkintojani. En osaa erottaa niitä ennakkoluuloista tai -käsityksistä. Ovatko ne sama asia? Tulkinta lienee ennakkoluuloa pidemmälle vietyä, useampaa tietoa yhdistelevää eikä niin impulssin tai vaiston varaista? Mutta kummista me muodostamme odotuksemme?
Ennen Marjalle pääsyä ehdin luoda mielikuvia hänestä asuinpaikan eli Kontulan, iän sekä sen perusteella, millainen ihminen uskaltautuu mukaan tällaiseen hankkeeseen: luovuttamaan elämäntarinansa ja erityisesti oman kotinsa taiteelle hetkellisesti. Jos Marja olisikin asunut Ullanlinnassa tai Maunulassa, mikä olisi muuttunut tulkinnassani hänen tarinastaan? Tai jos Marja olisi 55-vuotias? Jos hän olisi mies, musta, pyörätuolissa? Jos asunto olisi ollut isompi tai pienempi? Jos siellä olisi ollut koiran juomakuppi tai lintuhäkki? Jos olohuoneen seinällä olisi ollut Guernican kopion sijaan Taistelevat metsot tai Georgia O’Keeffen kukkasia? Minkälaisilla asioilla olisin silloin automaationa täyttänyt kohtausten jättämiä aukkoja?
Lopulta esineet kertovatkin vähemmän omistajastaan kuin ennakkoon olisin uskonut. Tarvitsen sanoja lihavoimaan tarinoita, vahvistamaan tulkintaa. Mutta vaikka näyttelijät tarjoavat Marjasta myös suusanallisesti tietoa ja muistoja, The Other Kontulan kontekstissa Marja jää salaisuudeksi: emme tunnistaisi häntä kaupassa tai puhelimessa, häntä esittäneet näyttelijät kylläkin.
Kenen ennakkoluuloilla, odotuksilla ja tulkinnoilla leikimme? Rikkooko The Other Kontula niitä? Lopulta minulle teoksen ikimuistoisimmaksi anniksi jää sen anteliaisuus ja hellyys. Marja on avannut ovensa: ensin taiteelle, sitten meille katsojille. Uskon, että Marjan spiritti välittyy näyttelijöistä ja se luo anteliaisuuden tunteen. Minua tultiin vastaan, minulle annettiin pulla.
Tulkintani Marjasta tapahtuukin näin. Tihkuen. Viisaasti ja varoen, kuten hyvä taide tekee.
Jos Marja katsoi Marjaa
Mietin myös esityksen nimeä ”The Other” – Toinen. Toiseuden kysymys on polttavaa tässä hetkessä taiteissa(kin). Puhutaan representaation merkityksestä, puhutaan toislajisuudesta. Kun The Other Vallila on tapahtunut vuonna 2012, sanan lataus on ollut luullakseni toisenlainen, varmasti tutkiva mutta ei niin poliittisesti latautunut. The Other Kontula voi viitata kaupunginosan toisinnäkemiseen, The Other toiseen ihmiseen, ikään kuin tuntemattomaan naapuriin tai siihen, miten ihmisestä on moneksi, tulkintojen ja näkökulmien kirjoon. Teos on kuin laajennettu versio siitä ajatusleikistä, jossa ihmistä pyydetään mielikuvittelemaan, miten vaikkapa tämän rakastaja tai ystävä häntä kuvaisi. Todennäköisesti lämpimämmin kuin ihminen itse, seikkailullisempana, kauniimpana, rohkeampana. Mitä tapahtuisi, jos sama tehtävä annettaisiin vihamiehelle tai lähikaupan kassalle? Elämät ja elämäntarinat koostuvat aina näkökulmista, fragmenteista, muisti toimii dramaturgina.
Jos Marja näki tämän esityksen, miten hän näki itsensä esityksen kohteena, taideteoksen kertojana, sillä tavalla toisena? Vastasiko se hänen kuvaansa itsestään? Liikuttiko, harmittiko, huvittiko esitys häntä? Nostiko kysymyksiä omasta elämästä, sen laskuista ja huipuista? Herättikö eloon jotain vanhaa, kipinöikö jokin uusi? The Other Kontula siirtää toisen ja toiseuden ajattelua binääristä ja lajeista kohti itseä.
Ajattelin olevani narsistinen, kun esityksen mainingeissa peilasin omia intiimiyden rajojani Marjan rajoihin. Todellisuudessa venytin omia ajatuksiani esityksen antamassa kehikossa. Kun Marjan tarina on kiinnostava, kenties meidän kaikkien ovat? Haluaisinko nähdä oman tarinani toisten silmin kuvattuna? Todellakin. Antaisinko vapaat kädet kertoa minusta olennaiseksi nähty? Kyllä. Uskaltaisinko avata oveni teatteriseurueelle ja sen katsojille? Todennäköisesti en. Osaisinpa kutsua edes ystävät kylään.
ESITYKSEN TYÖRYHMÄ
- Käsikirjoitus: Katriina Kettunen ja Tuire Tuomisto
- Ohjaus ja esityskonsepti: Tuire Tuomisto
- Äänisuunnittelu: Timo Torvinen
- Tuotanto: Todellisuuden tutkimuskeskus
Esiintyjät
TTK: Katriina Kettunen ja Ia Tanskanen
TeKo: Kristiina Laire, Marko Lumikangas ja Tuula Sarivaara