Todellisuuden tutkimuskeskuksen häpeämättömän henkilökohtainen esseekokoelma on ilmestynyt

Jokin meissä valvoo -kirjankansi

Jokin meissä valvoo – Todellisuuden tutkimuskeskuksen esseitä hallinnasta ja hallitsemattomuudesta on poikkeuksellisella, kollektiivisella tavalla kirjoitettu esseekokoelma, jonka julkaisu avaa Todellisuuden tutkimuskeskuksen 20-vuotisjuhlavuoden. Like Kustannuksen julkaisema kokoelma on saatavilla pehmeäkantisena kirjana ja sähkökirjana 14.1.2021 alkaen.

Esseekokoelma syntyi, kun kahdeksan esitystaiteilijaa kokoontui kirjoittamaan kukin omaa esseetään samassa tilassa kerran kuussa vuoden ajan. Sääntöjä oli kaksi: ryhmän ulkopuolella ei saa kirjoittaa, ja aiheen tulee olla omakohtainen. 

Kokoelman esseissä käsitellään omaa väkivallantekoa, rakastumisen laukaisemaa elämänmuutosta 46-vuotiaana, kroonista unettomuutta aiheuttavaa hallinnan tarvetta, sokeriaddiktiota, ja sitä miten lapsen päihdekokeilut voivat sysätä arjen raiteiltaan. Myös fyysinen läheisyyden välttämättömyys kyseenalaistetaan syvemmin kuin vain yhtenä pandemian torjuntakeinona. Ihmetellään miten annamme digitaalisen kehityksen hallita ja muokata itseämme vaikka emme välttämättä edes ymmärrä kuinka laitteet toimivat. Kysytään onko esityksellinen ajattelu karannut jo käsistä. Edustaako se uutta yläluokkaa, että kaiken voi kokea esityksenä tai esityksellisenä materiaalina, olipa kyse omasta tai jonkun muun kokemuksesta?

Lopputulos peilaa aikaamme, jonka ytimessä ovat kontrolli ja hallinta. Esseissä piirtyy kuitenkin kuva todellisuudesta, joka on uneton ja arvaamaton ja karkaa käsistä. Jokin meissä valvoo on häpeämättömän henkilökohtainen esseekokoelma työstä, taiteesta ja taidetyöstä. 

Kirjoittajat

  • Heidi Backström, kulttuurituottaja ja vapaa kirjoittaja.​
  • Titta Halinen, dramaturgi (TeM), ohjaaja ja esitystaiteilija.​
  • Lea Kalenius, runoilija ja luovan kirjoittamisen ohjaaja (FM).​
  • Tuomas Laitinen, esitystaiteilija ja väitöstutkija.​
  • Johanna Matruka, ohjaaja ja käsikirjoittaja (KuM) sekä hyvinvointialan yrittäjä.​
  • Pilvi Porkola, taiteilija, tutkija, kirjoittaja ja pedagogi (TeT).​
  • Janne Saarakkala, ohjaaja (TeM), käsikirjoittaja, esiintyjä ja kirjailija.​
  • Jonna Wikström, teatteriohjaaja, esitystaiteilija, käsikirjoittaja, pedagogi sekä soveltavan ja osallistavan taiteen asiantuntija (KM).

Osta kirja

Klikkaa tästä Todellisuuden tutkimuskeskuksen nettikauppaan.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Ota yhteyttä Janne Saarakkala, janne.saarakkala@kolumbus.fi, 0505659775

Median edustaja?

Sähköiset ja painetut kirjat median edustajille: arvostelukappale@otava.fi