Calvino 6 (Calvino x 5)
2003

Calvino VI – johdonmukaisuus:6. huhtikuuta 2003 klo 16 Kiasma-teatterissa

Todellisuuden tutkimuskeskuksen Calvino-sarjan kuudes ja viimeinen osa on yhteenveto, läpileikkaus, joka esittelee vuoden 2002 esityssarjan osat tiivistettynä kavalkadina. Sarja perustui italialaisen kirjailijan Italo Calvinon luentosarjaan Kuusi muistiota seuraavalle vuosituhannelle.

Viisi ohjaajaa valitsi kukin yhden muistion ja kokosi oman työryhmän esitystä varten. Kukin työryhmä sai lähestyä muistiotaan haluamallaan tavalla. Tarkoitus oli tutkia, mitä Calvinon esittämät kirjalliset hyveet voisivat merkitä esittävässä taiteessa. Kullakin osalla oli oma nimensä: Sillä he eivät tiedä mitä he tekevät (keveys) ohjaus Tommi Silvennoinen, Maailman nopein kone (nopeus) ohjaus Janne Saarakkala, Zeckett (täsmällisyys) ohjaus Eero-Tapio Vuori, Nähty (näkyvyys) ohjaus Selja Ahava, l’amour absolu – kosmosonaatteja (moninaisuus) ohjaus Pasi Mäkelä.

Otteita esitykset alustuspuheesta:

Italo Calvino kuoli ennen luentomatkaansa Harvardin yliopistoon, jota varten hän oli laatinut valmiiksi jo viisi muistiota. Viimeinen, kuudes muistio johdonmukaisuudesta tai tiiviydestä englanniksi consistency jäi siis kirjoittamatta. Vuonna 2001, kun Todellisuuden tutkimuskeskus oli perustettu, me päätimme tarttua tähän jo taiteilijoiden epäviralliseksi aapiseksi ja yleiseksi inspiraation lähteeksi muodostuneeseen luentosarjaan.

Näette kohta kolmen tunnin mittaisen tiivistelmän ja läpileikkauksen näistä viidestä Calvino-esityksestä. Esitysten lomaan olemme sijoittaneet pohdintoja esitysten syntyprosesseista. Työryhmät esittelevät lyhyesti prosessin lähtökohdat ja sen aikana syntyneet tärkeimmät oivallukset, sekä lopullisen tuloksen herättämät jatkokysymykset. Samalla tämä tilaisuus on esityssarjan kuudes osa: johdonmukaisuus. Voimme yhdessä teidän kanssanne – hyvät katsojat – arvioida, mikä näissä esityksissä on yhteistä ja edelleen johdonmukaista jos mikään? Kaksi huomautusta vielä ennen kuin aloitamme;

1. Esitykset on tehty hyvin itsenäisesti, ja emme siis ole pyrkineet tietoisesti johdonmukaisuuteen. Pikemminkin olemme pyrkineet olemaan uskollisia omalle aiheellemme.

2. Olisi liioiteltua sanoa, että kirjoittaisimme kuudennen muistion Italo Calvinon puolesta
tällä ei ole mitään tekemistä kirjallisuuden kanssa. Esitys käsittelee esittävää taidetta, sen mahdollisuuksia ja niitä näköaloja, joita se voi tarjota tälle vuosituhannelle.
Tervetuloa.Kiasma-Theatre (Museum of Contemporary Arts)

Helsinki 6.4.2003.

Directed by: Tommi Silvennoinen, Janne Saarakkala, Eero-Tapio Vuori, Selja Ahava, Terike Haapoja ja Pasi Mäkelä. All together eleven actors participated.

This ’Calvino cavalcade’ collected together and showed the audience the best bits of Calvino-series 2002 in one three hour performance.