Katsojalähtöiset strategiat 

Todellisuuden tutkimuskeskuksen järjestämä katsojalähtöiset strategiat -työpaja on kahden viikonlopun mittainen intensiivityöpaja, jossa poraudutaan katsojalähtöiseen esitystaiteen syövereihin. Kurssin ohjaajana toimii teatteriohjaaja Eero-Tapio Vuori.

Aika: 11.-12.11.2023 klo 10-17 & 18.-19.11.2023 klo 10-17

Paikka: Suvilahti, Kaasutehtaankatu 1/33, Puhdistamo, Eskuksen, SALIT 2-4

Kurssin hinta: 135€

Kieli: suomi

Lisätiedot: katja@todellisuus.fi 

SAAVUTETTAVUUSTIEDOT TÄÄLLÄ

Henkilökohtaiset avustajat pääsevät toimintaan mukaan ilmaiseksi.  Kerro avustajan osallistumisesta ilmoittautumisen yhteydessä.

Kurssille on tarjolla viisi vapaapaikkaa. Emme tarvitse perusteluita paikan hakemiselle, ilmaise sähköpostilla (katja@todellisuus.fi) kiinnostuksesi paikkaa kohtaan. Arvomme paikat ennen ryhmien alkua.

Kurssille ilmoittaudutaan maksamalla kurssimaksu kaupassamme. 

Jos kurssi on ehtinyt täyttyä, voit ilmoittautua jonoon laittamalla viestiä katja@todellisuus.fi.

Kurssi toteutetaan, mikäli vähintään viisitoista (15) ilmoittautuu kurssille. Palautamme rahat peruuntuneesta kurssista. 

Katsojalähtöiset strategiat -työpaja on kahden viikonlopun mittainen intensiivityöpaja, jossa poraudutaan katsojalähtöiseen esitystaiteen syövereihin. Kurssi on suunnattu teatterin ja esitystaiteen ammattilaisille tai ammattiin opiskeleville; ohjaajille, dramaturgeille, suunnittelijoille, näyttelijöille tai muille esiintyjille. 


Työpaja antaa osallistujille syvempää ymmärrystä katsojalähtöisestä paradigmasta, sekä konkreettisia työvälineitä omaan katsojalähtöiseen työskentelyyn. Kurssin aikana tutkimme tapausesimerkkein erilaisista katsojalähtöisiä esityksiä, sekä teemme konseptisuunnittelua ja esityskokeiluja seuraavia katsojalähtöisiä strategioita hyväksikäyttäen:

1. Uudelleen kehystäminen (Reframing)

2. Aistit (Senses)

3. Upottaminen (Immersion)

4. Kokemuksellisuus (Experience)

5. Tietoisuus (Consciousness)

6. Kohtaaminen (Encounter)

7. Intiimi (Intimacy)

8. Eristys (Isolation)

9. Rituaali (Ritual)

10. Dispositio (Disposition)

11. Häiriö (Disturbance)

12. Peli (Game)

13. Utopia (Utopia)

Katsojalähtöinen esitys on sateenvarjokäsite, jota Vuori käyttää omassa taiteellisessa työssään ja opetuksessaan kaikenlaisista immersiivisistä, osallistavista ja relationaalisista esityksistä, joilla on taipumus käyttää katsojaa esityksen pääasiallisena orientaatiopisteenä. Ne saattavat olla esityksiä vain yhdelle katsojalle, esityksiä, joissa katsoja kohtaa katsojan, ja yleensä esityksiä, joissa katsojien keho/mieli on mukana hyvin kokonaisvaltaisesti. Tällaisissa esityksessä ei ole välttämättä lainkaan esiintyjiä, joten ymmärrettävästi pääpaino on vahvasti katsojien keho-/mielitietoisuuden muutoksissa. 

Eero-Tapio Vuori on teatteriohjaaja, esitys- ja rituaalitaiteilija. Vuori on työskennellyt ohjaajana sekä perinteisessä teatterissa että erilaisten kokeellisten, yleensä katsojalähtöisten tai ritualististen esitysmuotojen parissa. Vuori on TTK:n perustajajäsen. Hän on yli kymmenen vuoden ajan tehnyt ja opettanut teatteria Mosambikissa. Tällä hetkellä Vuori toimii ohjaajantyön lehtorina Teatterikorkeakoulussa ja vapaana esitystaiteilijana. Hän kirjoittaa myös kirjaa katsojalähtösistä esityksistä.